Opt locuințe ANL din Craiovița Nouă sunt vândute chiriașilor

0
435
Opt apartamente din cartierul ANL – Craiovița Nouă sunt vândute foștilor chiriași. Toate locuințele sunt cumpărate în rate, cu avans de 15%, la prețuri negociate cu autoritatea locală, cuprinse între 70.000 de lei și 108.000 de lei.
Primăria Craiova continuă să vândă din locuințele ANL foștilor chiriași. La ultima ședință de CL, nu mai puțin de opt apartamente au fost propuse să fie achiziționate, la cerere, de craiovenii care au locuit în ele de mai mulți ani, legea prevăzând că este obligatoriu ca familiile să aibă minimum un an de cânt locuiesc, neîntrerurpt, cu chirie acolo. Și de această dată, este vorba de locuințele care se găsesc în cartierul Craiovița Nouă – zona Balta Craioviței, care au fost chiar primele care au fost date în folosință în Craiova, în anul 2004. Unii dintre chiriașii care le cumpără acum au primit cheile în acei ani și au hotărât acum să le cumpere, pentru a deveni proprietari. Consilierii municipali nu au avut nimic de obiectat, nici asupra prețului de achiziție, și au votat în unanimitate proiectele de hotărâre.
Cel mai ieftin apartamente pornește de la 70.980 de lei
Cel mai mic preț de vânzare pornește de la suma de 70.983 de lei și se plătește pentru o garsonieră, care se găsește în blocul T2. De altfel, toate locuinșele fac parte din acest bloc, scările 1-6. Apartamentul respectiv este cumpărat de chiriașul care locuiește acolo din anul 2013. Acesta a optat pentru plata în rate a locuinței, pe 10 ani, cu un avans calculat de 15% din suma totală, adică 11.708 lei. Aoropiat ca valoare este un apartament al cărui preț a fost calculat la suma de 71.709 lei, care va fi achitat în rate pe 8 ani, cu un avans de 11.716 lei. Și acest cumpărător este fostul chiriaș care locuiește acolo începând din anul 2014, când i-a fost întocmit contract de închiriere.
Chiriașii din 2004 își cumpără locuințele
Prețuri medii, cuprinse între 72.000 și 75.000 de lei, au fost calculate pentru alte trei apartamente care sunt situate în același bloc, dar la scări diferite. Un chiariș care locuiește într-un apartament cu două camere, din 2014, a decis să îl cumpere. I-a fost calculat un preț de 72.711 lei, pe care îl va achita în rate, pe 20 de ani, cu un avans de 11.880 de lei. Tot un apartament cu două camere se vinde chiriașilor, care locuiesc acolo din 2013, la prețul de 73.798 de lei, în rate pe 10 ani. La scara alăturată, se vinde un apartament tot unui chiriaș care locuiește în el din anul 2004, adică de la darea în folosință a locuințelor. Prețul care a fost negociat este de 74.120 de lei, care va fi achitat în rate, pe 5 ani, cu avans de 12.233 de lei. 
Cel mai scump apartament – 108.000 de lei
Două apartamente se vând la prețuri ceva mai mari. Este vorba de o locuință ANL, compusă tot din două camere, care va fi achiziționată tot de fostul chiriaș. Persoana respectivă deține contract de închiriere din anul 2004, iar prețul care a fost calculat este de 107.589 de lei. Se achită în rate, calculate pe 10 ani, cu un avans de 15%, de 17.597 de lei. Cel de-al doilea apartament este și cel mai scump dintre cele care au fost aprobate spre vânzare de consilierii municipali. Și acesta a fost închiriat în anul 2004 unei familii de tineri, care a rămas în locuința respectivă încă de atunci și până astăzi. Acum familia respectivă a decis să îl cumpere, prețul negociat fiind de 108.064 de lei. suma va fi achitată în rate, pe 20 de ani, după ce cumpărătorul va achita un avans de 17.675 de lei.
Terenul de sub construcție, în folosință gratuită
Pe lângă locuințele respective, cunpărătorii primesc și terenul de sub construcție. Consilierii municipali au aprobat să le fie dată în folosință gratuită, pe durata existenței construcției, porțiunea de teren care este ocupată de locuință. În raportul care însoțește proiectul de hotărâre se spune că acest drept de folosință gratuită se stinge dacă persoana care îl cumpără vrea, la rândul ei, să-l vândă. Potrivit autorităților, prețul de cumpărare a terenului se stabilește, în acest caz, prin expertiză tehnică. Această expertiză va fi întocmită de un evaluator autorizat, iar prețul care va reieși va fi, ulterior, aprobat într-o ședință a CLM Craiova.
Contractul este reziliat pentru neplata a trei rate
Cele opt locuințe ANL s-au aflat pe lista care a fost aprobată de comisia de vânzare a Primăriei Craiova, care s-a pronunțat în 2017. Hotărârea a fost transmisă chiriașilor și fiecare a optat pentru a cumpăra locuințele sau a continua să locuiască tot cu chirie. Potrivit autorităților, prețul se achită integral, din surse proprii, sau din credit la bancă. În cazul în care se optează pentru plata în rate – așa cum procedează majoritatea – trebuie să se plătească un avans de 15%. În acest caz, dreptul de proprietate asupra locuinței se transferă de la vânzător la cumpărător, după achitarea integrală a prețului, până atunci rămân în administrarea autorității locale. Dacă nu se achită trei rate consecutive, contractul de vânzare – cumpărare se consideră reziliat de drept.
Valoarea centralelor termice intră la bugetul local
Sumele care se obțin din vânzarea locuințelor se înregistrează într-un cont deschis la Trezoreria Statului, intrând în bugetul ANL. Comisionul de 1%. Calculat la valoarea de vânzare a locuințelor, se încasează de către Primăria Craiova, prin Direcția de Taxe și Impozite, prin care se realizează vânzarea locuințelor. Aceste sume se constituie venit la bugetul local, la fel ca și sumele care se plătesc pentru contravaloarea centralelor termice. Acestea au fost montate de către municipalitate, pentru fiecare scară în parte, și se află în domeniul privat al municipiului Craiova.