Zeci de nereguli la comercializarea cărnii de pasăre

0
633

control 1În perioada 24 mai – 3 iunie a.c., Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin organele sale teritoriale, a desfăşurat o acţiune de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea cărnii de pasăre. Au fost controlaţi 738 de operatori economici, dintre care la un număr de 514 (~70%) au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de peste 84 tone carne pasăre, din care cca 12 tone (~14%) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Carnea de pasăre, legal, nu trebuie injectată şi orice reclamă în acest sens este făcută doar pentru a induce în eroare consumatorii. Atenţie sporită la caracteristicile organoleptice şi la termenul de valabilitate!

  Măsurile luate de inspectorii OPC au constat în oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 751 kg produse din carne, în valoare de 6.418 lei, produse improprii consumului uman prin parametrii neconformi şi cu data durabilităţii minimale depăşita; oprirea temporară de la comercializare a circa 9.766 kg produse din carne, în valoare de 84.000 lei,  până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 558 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 341 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.119.250 lei şi 217 avertismente şi pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Principalele abateri constatate

  Printre abaterile depistate au fost comercializarea de carne de pasăre, care prezenta caracteristici organoleptice necorespunzătoare – culoare şi miros nespecifice, prezenţa de lichid în ambalaj, suprafeţe mari de arsuri de congelare; comercializarea de carne de pasare în ambalaje degradate/deteriorate, rupte, care nu asigurau protecţia sanitară a produsului; comercializarea cărnii de pasăre ce prezenta data durabilităţii minimale/data limită de consum depăşită faţă de cea stabilită de producători; lipsa parţială sau totală a elementelor de identificare-caracterizare obligatorii: etichete incomplete, ilizibile, fără identificarea datei durabilităţii minimale/datei limită de consum pentru produsele comercializate în vrac, informaţii confuze, care puteau induce în eroare consumatorii; informaţii care contravin prevederilor legale privind informarea consumatorilor asupra modului de creştere a păsărilor atribuirea unor calităţi superioare, a unui gust mai bun decât al altor produse similare, fapt interzis de lege; lipsa indicării ţării de origine sau a locului de provenienţă pentru carnea proaspătă prin utilizarea sintagmelor „crescut în…” şi ,,sacrificat în…”, în conformitate cu prevederile legale; neînscrierea cantităţii nete sau a lipsei traducerilor.control 2

Un sfert din ţară, fără protecţie sanitară

  În 24% din judeţe s-a constatat comercializarea de carne de pasăre în ambalaje degradate/deteriorate, rupte, care nu asigurau protecţia sanitară a produsului. Astfel, în judeţul Cluj – carne de pasăre congelată (pulpe pui, piept pui, aripi pui, carne tocată pui) – cu ambalaje deteriorate. În judeţul Mureş – pulpe pui congelate, în ambalaje deteriorate, cu arsuri de congelare pe suprafaţă mare; judeţul Sibiu – pulpe pui, cu ambalajul deteriorat; judeţul Dolj – carne de pasăre, cu ambalajele deteriorate; judeţul Botoşani – produse cu ambalajul deteriorat; judeţul Gorj – carne pasăre ambalată neetanş; judeţul Ialomiţa – carne de pasăre refrigerată în ambalaje care nu asigurau protecţia produsului; pulpe pasăre congelate, cu ambalajul deteriorat (desigilate şi rupte). Nici comercianţii din Bucureşti nu erau mai bine pregătiţi – pulpe pui inferioare cu os şi piele, pulpe de pui întregi cu os, cu piele fără spate şi spate de raţă, produse preambalate şi congelate, care prezentau ambalaje depreciate ce nu asigurau protecţia sanitară a produsului şi menţinerea caracteristicilor calitative la contactul cu aerul rece.

Vracuri dubioase

  O altă abatere des întâlnită de inspectorii de la protecţia consumatorilor a fost comercializarea, în vrac, a diferitelor sortimente de carne de pasăre (pulpe pui, aripi pui, pulpe pui cu spată, spinări pui, ficat, pipote şi inimi de pui şi de curcan etc.), în stare congelată sau refrigerată,  la care nu se realiza informarea cu privire la data durabilităţii minimale/data limită de consum. Informaţiile confuze pentru consumatori sunt şi acestea la ordinea zilei: pulpe inferioare de pui, congelate,  ambalate în cutie de 10 cu o dublă etichetare: pe eticheta originală se menţiona „provenienţă UK, data fabricaţiei 31.08.2015”, iar pe eticheta cu traducerea în limba română se menţiona „provenienţă Olanda; lot fabricaţie 0020/17.06.2015”.control

Carnea de pasăre nu trebuie să fie injectată

  Deşi, conform prevederilor legale, carnea de pasăre nu trebuie să fie injectată, unii comercianţi vindeau pipote congelate, preambalate, marcate cu etichete fără traducerea în limba româna a elementelor de identificare şi Pui Grill, preambalat, pe eticheta căruia era inscripţionată menţiunea „Produs natural neinjectat”. Situaţie similară şi la înscrierea de menţiuni contrare prevederilor legale în vigoare şi care puteau induce în eroare consumatorii: aripi pui cu piele şi pulpe dezosate, care aveau înscrise pe eticheta de ambalaj informaţiile „fără hormoni de creştere, fără făinuri alimentare”, contrar prevederilor Regulamentului (CE) nr.543/2008, care interzice utilizarea altor termeni pentru indicarea modurilor de creştere a păsărilor de la care provine carnea.

  Alte etichete cu menţiunile: «Hrănit cu cereale din ferme proprii; Crescut fără hormoni» sunt tot informaţii care contravin prevederilor Regulamentului (CE) nr. 543/2008 privind informarea consumatorilor asupra modului de creştere a păsărilor.

  Sau înscrisul pe ambalaj: „Carnea de pui este obţinută după cea mai modernă metodă de creştere a puilor de carne, hrăniţi pe bază de cereale” este o informaţie care contravine prevederilor Regulamentului (CE) nr. 543/2008 privind informarea consumatorilor asupra modului de creştere a păsărilor. ojpc

Sfaturi pentru consumatori

  Inspectorii pentru protecţia consumatorilor vin în întâmpinarea oamenilor cu câteva sfaturi. Astfel, la cumpărarea cărnii de pasăre acordaţi atenţie deosebită la aspectul produsului. Nu achiziţionaţi produsele la care suprafaţa este lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului. Urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi carnea de pasăre pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. Refuzaţi carnea de pasăre preambalată, pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşita. La cumpărarea cărnii de pasăre solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.

  Nu cumpăraţi carne de pasăre din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să probaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea.