Inspecţii la companiile care furnizează şi transportă gaze

0
143

gazReprezentanţii Comisiei Europene au efectuat recent inspecţii neanunţate la sediul mai multor companii al căror obiect de activitate este furnizarea şi transportul gazelor naturale în România. Comisia şi-a manifestat preocuparea în ceea ce priveşte posibila încălcare de către companiile în cauză a normelor antitrust, care interzic formarea de carteluri, practicile comerciale restrictive şi/sau abuzul de poziţie dominantă pe piaţă (conform articolelor 101 şi, respectiv, 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).

Ea investighează eventualele practici anticoncurenţiale din domeniul distribuţiei şi furnizării de gaze naturale pe teritoriul România, în special cu privire la suspiciunea de comportament anticoncurenţial având ca scop împiedicarea exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre. Oficialii Comisiei Europene au fost însoţiţi de omologii lor din cadrul autorităţii române de resort. „Inspecţiile neanunţate reprezintă o etapă preliminară în cazul unor suspiciuni de practici anticoncurenţiale. Efectuarea unor astfel de inspecţii  nu înseamnă că firmele se fac vinovate de comportament anticoncurenţial şi nici nu prejudiciază rezultatul investigaţiei.

Comisia respectă dreptul la apărare, în special dreptul companiilor de a fi audiate în procedurile antitrust”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Comisia Europeană, reprezentanţa din România. Nu există termene-limită din punct de vedere legal pentru finalizarea unei investigaţii privind comportamentul anticoncurenţial. Durata lor depinde de o serie de factori, cum ar fi complexitatea fiecărui caz, măsura în care companiile vizate cooperează cu experţii Comisiei Europene şi situaţiile de exercitare a dreptului la apărare.