Senatorul Tudor Chiuariu: „Consiliul Legislativ nu a înţeles faptul că revizuirea Constituţiei vizează o schimbare fundamentală de sistem constituţional”

0
182

Senatorul Tudor Chiuariu, vicepreşedinte PNL pentru afaceri constituţionale, consideră că sunt cel puţin trei lucruri importante pe care Consiliul Legislativ ar fi trebuit să le înţeleagă, implicit faptul că revizuirea Constituţiei vizează tocmai o schimbare fundamentală de sistem constituţional.

Tudor Chiuariu

“Consiliul Legislativ nu a înţeles cel puţin trei lucruri importante. Unul ar fi acela că dorim o schimbare de sistem care nu mai are un executiv cu doi şefi, preşedinte şi prim-ministru – suma conflictelor politice majore, constatată inclusiv prin decizii ale Curţii Constituţionale”, a subliniat senatorul Chiuariu, într-un comunicat de presă remis redacţiei. Pe de altă parte, parlamentarul liberal a spus că acelaşi Consiliu nu a înţeles nici faptul că membrii Comisie prin noua formă a Constituţiei a dorit să consacre demnitatea umană în primele articole ale Constituţiei, pentru că ansamblul modificărilor aduse Legii fundamentale vizează tocmai punerea omului, cetăţeanului, contribuabilului, justiţiabilului, consumatorului, în centrul sistemului constituţional. „De aceea articolul privind demnitatea umană trebuie să fie plasat la începutul textului şi nu în titlul II «Drepturi, libertăţile şi îndatoririle fundamentale», similar Constituţiei Germaniei”, a mai spus Tudor Chiuariu.

Traseismul politic, subiect separat

Senatorul USL a mai trecut în revistă un alt lucru neglijat de Consiliu Legislativ şi anume că în privinţa traseismului politic (punctul 37), Consiliul Legislativ n-a înţeles că prevederea referitoare la interzicerea constituirii unor grupuri politice noi pe parcursul legislaturii acoperă şi situaţia când deputaţii şi senatorii nu părăsesc partidul din partea cărora au fost aleşi şi deci nu-şi pierd calitatea de membru al Parlamentului, dar încearcă să constituie un alt grup parlamentar. „E o prevedere complementară celei referitoare la pierderea mandatului prin demisia din partid”, declară senatorul PNL Tudor Chiuariu.