Ambasadorul Martin Harris, în vizită în Bănie: “Relaţiile între Marea Britanie şi Craiova se intensifică rapid”

0
426

Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a primit ieri vizita unei delegaţii britanice, formată din ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa, Martin Harris, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ a comitatului Hampshire şi directorul executiv al INES Group, Călin Humă. Potrivit edilului Lia Olguţa Vasilescu, vizita delegaţiei britanice a vizat mai multe aspecte, şi s-a concretizat prin semnarea unor parteneriate menite să ajute la dezvoltarea oraşului Craiova atât din punct de vedere economic, cât şi cultural şi educaţional.

Camera de Comerţ din Hampshire a semnat un parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, în timp ce studenţii Universităţii din Craiova vor avea oportunitatea să facă schimb de experienţă cu colegii de la Universitatea din Southampton. “Vizita delegaţiei britanice la Craiova a avut trei componente: una dintre ele – foarte importantă – a fost cea economică. Au venit să ne viziteze reprezentanţii Camerei de Comerţ a regiunii Hampshire, iar această vizită s-a finalizat cu un parteneriat semnat între Camera de Comerţ din Hampshire şi Camera de Comerţ Dolj. O altă componentă a acestei vizite a fost pe domeniul educaţiei. Aceasta este axată pe beneficiul economic al comunităţii, prin stabilirea unei colaborări în vederea schimbului de studenţi şi a schimbului în domeniul cercetării medicale. Obiectivul este ca studenţii să poată să obţină o diplomă comună a celor două Universităţi, din Craiova şi din Southampton. De asemenea, vizita delegaţiei britanice a avut şi o componentă culturală. Este vorba de concertul care are loc în această seară (n.r. – Joi 4 iulie) cu compozitori români şi britanici. Domnul Călin Humă, reprezentant al investitorilor britanici, este şi compozitor, aşadar dumnealui va avea o piesă în programul din această seară”, a anunţat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Cultura, educaţia şi mediul economic, parteneriate de succes între Craiova şi Marea Britanie

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei: “Este primul an în care organizăm Zilele Britanice la Craiova. Acest lucru se întâmplă, în primul rând, datorită colaborării pe care am avut-o până acum cu ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, căruia vreau să-i mulţumesc pentru că devine din ce în ce mai mult un cetăţean al oraşului nostru”.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa, Marin Harris, devenit deja un obişnuit al Craiovei datorită vizitelor numeroase pe care le-a efectuat în ultimul timp în Bănie, a spus că relaţiile dintre Craiova şi Marea Britanie se intensifică rapid. Acesta a mai spus că este impresionat de respectul pe care municipalitatea Craiovei îl acordă culturii britanice. “Mă bucur să fiu din nou în Craiova, sunt un vizitator frecvent al acestui oraş frumos. Observ că relaţiile între Marea Britanie, Craiova şi judeţul Dolj se intensifică rapid. Şi este firesc, pentru că eu sunt de părere că avem multe în comun şi cred că această delegaţie din comitatul Hampshire, care este foarte important în Marea Britanie, a dezvoltat relaţiile cu Craiova şi Dolj, în câteva aspecte importante. Am încheiat astăzi un acord între Camera de Comerţ din Hampshire şi cea din Dolj, care ar fi o cale foarte importantă pentru ca orice afacere să aibă o conexiune. Eu cred că am deja multe poveşti de succes în ceea ce priveşte investiţiile britanice aici în Craiova. Cummins Tehnologies este unul dintre cele mai bune exemple. Trebuie să fie un exemplu şi pentru alţi oameni de afaceri care să fie încurajaţi să investească aici. Am încheiat un parteneriat între Universitatea din Craiova şi cea din Southampton, şi cred că aceasta din urmă a făcut mult pentru a dezvolta relaţiile între oamenii de afaceri şi cei de ştiinţă. Eu cred că aici, în Craiova, Universitatea are multe aspecte importante pentru cercetare, pentru dezvoltare ştiinţifică şi economică şi cred că prin acest parteneriat, noi, britanicii, putem avea o contribuţie semnificativă la această dezvoltare. De asemenea, un alt aspect important în parteneriatul nostru este cultura. Am fost foarte impresionat, când am inaugurat piaţa Whilliam Shakespeare, aflată în centrul oraşului. Am fost impresionat de respectul acordat culturii britanice. Ambasada Marii Britanii va sprijini această legătură şi în viitor”, a afirmat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris.

“Mii de companii din Marea Britanie se vor uita către Craiova”

Directorul executiv al INES Group, Călin Humă, iniţiatorul platformei BRIDGE, primul portal de afaceri pentru judeţul nostru, realizat împreună cu conducerea Consiliului Judeţean Dolj, a spus că a ales judeţul nostru “pentru că aici am găsit acei oameni care au avut viziune”. Călin Humă e de părere că în scurt timp investitorii britanici vor fi atraşi către mediul de afaceri din Craiova. “Am creat un mecanism prin care putem trece la cooperarea directă dintre companii şi asociaţiile de afaceri din Marea Britanie şi România. Acest lucru a fost pus la punct şi mediatizat în ultimii doi ani, iar acum este gata şi deja începem să încărcăm companii pe el, iar până la sfârşitul anului vor fi mii de companii din Marea Britanie care se vor uita către Craiova, astfel încât vom putea atrage investitori şi vom crea locuri de muncă aici. În acelaşi timp, cu bunăvoinţa autorităţilor locale, am deschis în Hampshire un birou reprezentativ al acestei regiuni. Avem onoarea ca acest birou să fie în cadrul Camerei de Comerţ din Southampton şi acesta va fi prima interfaţă a oamenilor de afaceri englezi cu mediul de afaceri din Craiova. Sperăm ca în timpul cel mai scurt să direcţionăm un mare număr de interese britanice către regiunea dumneavoastră şi să avem succes”, a afirmat Călin Humă, director executiv al INES Group.

“Este foarte important să colaboreze cu mediul academic britanic”

Dan Claudiu Dănişor

Mulţumit de parteneriatul încheiat între Universitatea din Craiova şi Universitatea din Southampton, rectorul Dan Claudiu Dănişor a spus că această colaborare va începe cu acord de mobilitatea a cadrelor didactice, studenţilor şi a personalului administrativ. “Vreau să-i mulţumesc doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu pentru sprijinul pe care municipalitate îl acordă Universităţii din Craiova, precum şi domnului ambasador Martin Harris pentru că sprijină şi parteneriatul dintre noi şi Universitatea din Marea Britanie. Pentru UCv este o oportunitatea, mai ales că instituţia de învăţământ superior din Southampton este axată pe transferul de tehnologie şi parteneriatele cu mediul economic. Universităţile româneşti nu au un sistem foarte dezvoltat de parteneriat între academie şi economie şi noi încercăm de multă vreme să construim un astfel de parteneriat. Parteneriatul nostru cu una dintre cele mai importante universităţi britanice va începe cu un acord de mobilitate a cadrelor didactice, studenţilor şi personalului administrativ şi vom încerca să profităm de experienţa partenerilor noştri din Marea Britanie pentru a întări centrul de transfer tehnologic din Craiova printr-un schimb de experienţă care să ne ajute cum anume trebuie să funcţioneze un astfel de sistem într-o economie liberală de piaţă, lucru pe care, deocamdată, trebuie să recunoaştem că nu ştim să-l facem cum se cuvine. Este foarte important să colaboreze cu mediul academic britanic”, a afirmat rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor.