Craiovenii au donat sânge în centrul oraşului

0
121

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) împreună cu Asociaţia „React” au organizat ieri, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, o campanie de donare de sânge, în cadrul proiectului „O şansă la viaţă”. Centrul mobil de transfuzii sanguine al CRTS, în fapt un autocar ultramodern dotat cu toată aparatura necesară, s-a aflat încă de dimineaţă în centrul oraşului. Campanii de acest fel au loc tot mai frecvent pe fondul lipsei unei cantităţi suficiente de sânge în spitale. Potrivit statisticilor, în România doar 2 la sută din populaţie donează sânge. Prin urmare, nu de puţine ori cantitatea de sânge colectată se dovedeşte a fi insuficientă comparativ cu cererea foarte mare înregistrată de spitalele din judeţ. Este o realitate cu care medicii doljeni se confruntă, din păcate, deseori, chiar în sălile de operaţie.

Câteva zeci de craioveni au donat ieri sânge, dând astfel o mână de ajutor pacienţilor care au nevoie de transfuzii sanguine, precum victimele accidentelor, cei ce suferă operaţii dificile sau bolnavii care necesită tratamente împotriva cancerului, pentru a enumera doar câţiva dintre beneficiarii actului umanitar depus de donatori. La dispoziţia organizatorilor au fost cadre medicale specialiste în domeniu ce au respectat normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare. Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, s-au efectuat şi o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie.

O nouă campanie de donare de sânge pe 22 şi 23 iunie

Craiovenii care vor să dea o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă pe patul de spital sunt aşteptaţi şi pe 22 şi 23 iunie a.c, la Casa Studenţilor, unde se va desfăşura o nouă campanie de donare de sânge. Din cantitatea de sânge recoltată  se vor face preparate din sânge necesare pentru intervenţiile chirurgicale, aşa cum ar fi masa eritrocitară, plasma congelată sau concentratul trombocitar.

În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate. Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare. În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie.

Beneficii pentru donatori

Pentru a-i încuraja să vină să dea sângeâ, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare totală de 60 de lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru depistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie sunt determinate hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

În România doar 2% din populaţie donează sânge, cu mult sub media europeană (4%). Şi, nu de puţine ori, medicii din spitalele s-au plâns că deficitul de sânge se resimte, mai ales pe secţii în care consumul este mare, aşa cum ar fi cele de chirurgie ori oncologie. Pentru ca intervenţiile chirurgicale să nu mai fie amânate din cauza lipsei sângelui, ar fi nevoie ca măcar 2,5 la sută din populaţie să meargă frecvent la centrele de donare.