Germania, cea mai bine reprezentată ţară la CM, la nivel de antrenori

0
396

 Nu mai puţin de patru tehnicieni germani vor fi prezenţi la Cupa Mondială, cifră record la această ediţie! Joachim Loew cu naţionala ţării sale, Jurgen Klinsmann cu cea a Statelor Unite, Ottmar Hitzfeld cu cea a Elveţiei şi Volker Finke cu cea a Camerunului. Primii doi (foto), colaboratori la CM 2006, când Loew îi era asistent lui Klinsmann la timona „Pantzerelor”, vor fi chiar adversari în grupa G, în 26 iunie, la Recife. Alţi doi antrenori cu acceaşi naţionalitate se vor duela în grupa E, în 20 iunie la Curitiba, este vorba despre columbienii Reinaldo Rueda şi Luis Suarez Guzman, cei care conduc destinele Ecuadorului şi Hondurasului. Şi Costa Rica are la timonă tot tehnician columbian, în persoana lui Jorge Pinto. Tot de câte trei antrenori sunt reprezentante la turneul final Argentina, Portugalia şi Italia. Alejandro Sabella, Paulo Bento şi Cesare Prandelli sunt selecţionerii respectivelor naţionale, iar compatrioţii lor, în acceaşi ordine, sunt următorii: Jose Pekerman (Columbia) şi Jorge Sampaoli (Chile), Carlos Queiroz (Iran) şi Fernando Santos (Grecia), respectiv Alberto Zaccheroni (Japonia) şi Fabio Capello (Rusia). Şi antrenorul Bosniei, Safet Susici, are „companie” la CM, pe reputatul Vahid Halihodzici (Algeria). La fel şi Franţa, Didier Deschamps avându-l ca şi conaţional pe Sabri Lamouchi (Coasta de Fildeş).

Diferenţă de peste 25 de ani, între cel mai tânăr tehnician şi cel mai vârstnic

Cât îl priveşte pe Lamouchi, francezul de la cârma ivorienilor este cel mai tânăr selecţioner de la Cupa Mondială, urmând să aibă la startul competiţiei, în 12 iunie, 42 de ani şi 215 zile. Următorul clasat într-un astfel de top este selecţionerul Croaţiei, Niko Kovaci, mai vârstnic decât Lamouchi cu doar 25 de zile, şi selecţionerul Portugaliei, Paulo Bento, care va împlini 45 de ani chair pe parcursul CM, în data de 20 iunie.

La polul opus, lider este italianul de pe banca Rusiei, Fabio Capello, care va împlini  68 de ani în 18 iunie, la o zi după debutul „Sbornaia” la CM, în compania Coreei de Sud. Capello este secondat de tehnicianul Uruguayului, Oscar Tabarez, 67 de ani împliniţi în 3 martie, şi de cel al Angliei, Roy Hodgson (67 de ani, în 9 august).

Al treilea Mondial pentru Scolari şi Tabarez

Selcţionerul Braziliei şi cel al Urguayului, Luiz Felipe Scolari, respectiv Carlos Washington Tabarez, se vor afla pentru a treia oară la o Cupă Mondială, fiind lideri între cei 32 de tehnicieni. Scolari, campion cu Brazilia în 2002, în Correa de Sud, a mai fost prezent în competiţie în 2006, când a dus-o pe Portugalia până în semifinalele competiţiei găzduite de Germania, ţară în faţa căreia, ulterior, lusitanii au cedat în finala mică. Referitor la Tabarez, prcedentele apariţii la un turneu final au fost tot la conducerea celeştilor, în 1990 şi 2010. Întâia oară s-a înclinat în „optimi” în faţa gazdei Italia, pentru ca apoi să ajungă până în semifinale, învinsă cu 3-2 de Olanda. Scor cu care a pierdut şi finala mică, în faţa Germaniei.

În rest, alţi 10 tehnicieni se vor afla pentru a doua oară la „marele bal”. Ei sunt următorii: Vicente Del Bosque (Spania – campion în 2010 cu reprezentativa iberică), Jose Pekerman (Columbia – locul 6 cu Argentina în 2006), Roy Hodgson (Anglia – optimi de finală cu Elveţia în 1994), Reinaldo Rueda (Ecuador – faza grupelor cu Honduras în 2010), Luis Suarez Guzman (Honduras – optimi de finală cu Ecuador în 2006), Ottmar Hitzfeld (Elveţia – faza grupelor cu reprezentativa din „Ţara Cantoanelor în 2010), Carlos Queiroz (Iran – optimi de finală cu Portugalia în 2010), Joachim Loew (Germania – bronz cu „Die Mannschaft” în 2010), Jurgen Klinsmann (SUA – bronz cu Germania în 2006) şi Fabio Capello (Rusia – optimi de finală cu Anglia în 2010).