UE adoptă un pachet de investiţii în valoare de 100 de milioane de euro

0
175

Comisia Europeană a adoptat săptămâna trecută, Programul Operaţional ”Iniţiativa pentru IMM-uri” 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România. Valoarea investiţiei oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanţii, este de aşteptat să crească de patru ori – până la 400 de milioane de euro sau mai mult – datorită efectului de pârghie al investiţiilor private în credite pentru IMM-uri.

Programul României este al patrulea de acest gen pentru perioada 2014-2020, iar scopul “Iniţiativei pentru IMM-uri” este de a încuraja statele membre să utilizeze iniţiativa comună elaborată de Comisie şi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru a stimula accesul la finanţare al întreprinderilor mici europene care se confruntă cu constrângeri financiare. “Astăzi România s-a alăturat grupului de state membre care doresc să îmbunătăţească mediul de afaceri pentru IMM-uri, prin alocarea a 100 de milioane de euro din Fondul UE pentru Dezvoltare Regională, pentru a contribui la finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Într-o ţară în care IMMurile reprezintă mai mult de 99% din numărul total de întreprinderi şi care se confruntă cu nevoi serioase de finanţare externă, acest program sprijină întreprinzătorii tocmai pentru a avea acces la produsele de creditare în condiţii mai bune. De asemenea, această iniţiativă le va permite IMMurilor să fie mai inovatoare şi competitive şi să se extindă pe pieţele regionale, naţionale şi internaţionale….”, a subliniat comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Corina Creţu

Creează un cadru din care au de câştigat  întreprinzătorii

Viceprim-ministrul şi ministrul român al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu, a precizat că acest sprijin le va permite IMM-urilor să reziste pe piaţă. “Ţintind unul dintre cele mai critice aspecte legate de funcţionarea IMM-urilor din România – şi anume: accesul la finanţare – şi folosind efectul multiplicator de cel puţin 4 ori, Iniţiativa pentru IMM-uri reprezintă un instrument inovator, destinat să stimuleze competitivitatea. Acest sprijin le va permite IMM-urilor să reziste pe piaţă, să depăşească cu succes primele etape ale activităţii lor şi le va ajuta apoi să se dezvolte, pentru a putea concura pe piaţa globală. Totodată, prin partajarea riscurilor, Iniţiativa pentru IMM-uri creează un cadru din care au de câştigat atât întreprinzătorii – prin cereri de împrumuturi financiare -, cât şi intermediarii financiari – prin oferte de credite -, fiind creat astfel un mediu sigur pentru derularea afacerilor…”, susţine Vasile Dâncu.

Deficitul de finanţare externă pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro

O evaluare din 2013 a “Iniţiativei pentru IMM-uri” a UE scoate în evidenţă rezultatele unui studiu care menţionează dificultăţile în obţinerea de finanţare externă şi estimarea valorii creditelor de care firmele ar avea nevoie, dar care nu pot fi obţinute de la sistemul bancar. Acesta arată că, pentru o mare parte a IMM-urilor din România, accesul la finanţare reprezintă cea mai mare preocupare a antreprenorilor. O altă evaluare recentă realizată pentru România estimează deficitul de finanţare externă pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro până în 2020, acoperind nevoia de diferite tipuri de instrumente financiare (garanţii, împrumuturi cu risc împărţit, micro-creditare, investiţii de capital).

România va primi 23 de miliarde de euro din totalul fondurilor politicii de coeziune

Cele 100 de milioane de euro prevăzute pentru programul “Iniţiativa pentru IMM-uri” au fost realocate din Programul Operaţional Regional 2014-2020, unde au fost iniţial planificate pentru garanţii. Păstrând acest obiectiv iniţial, programul “Iniţiativa pentru IMM-uri” va pune în aplicare schema într-un mod mai eficient, datorită implicării grupului BEI şi a fondurilor programului “Orizont 2020”. În data de 6 august 2014, a fost încheiat Acordul de parteneriat între Comisia Europeană şi România, care stabileşte strategia pentru utilizarea optimă a Fondurilor structurale şi de investiţii europene pentru perioada 2014-2020 (IP-14-907). România va primi 23 de miliarde de euro din totalul fondurilor politicii de coeziune din perioada 2014-2020. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) are ca scop consolidarea coeziunii economice şi sociale în Uniunea Europeană, prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile sale. FEDR va investi mai mult de 197 de miliarde de euro în regiunile din Europa pe parcursul perioadei 2014-2020.