Programul ”Rabla”, finanţat în 2016 într-o formă completată

0
190

Finanţarea programelor şi proiectelor din sectorul protecţiei mediului au finanţarea asigurată în 2016, din Fondul pentru Mediu. Noutăţile din acest an se referă la programul “Casa Verde”, care va fi completat de noul program “Casa Verde Plus”, iar Programul de stimulare a înnoirii parcului auto (Rabla) va fi suplimentat cu programul ”Rabla Plus”, dedicat autovehiculelor electrice şi hibride.

În buget s-au estimat venituri totale în sumă de 836,46 milioane de lei şi cheltuieli în valoare de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori. Guvernul îşi propune să finanţeze, pentru anul 2016, proiecte şi programe pentru protecţia mediului în valoare de 790,1 milioane lei, această sumă fiind destinată atât pentru onorarea contractelor în vigoare, cât şi pentru încheierea unor noi contracte de finanţare. Pentru Programul de educaţie şi conştientizare a publicului privind protecţia mediului s-au alocat 30 milioane lei.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional prin care, în anul 2015, au fost scoase din uz 25.423 de autovehicule cu o vechime mai mare de 8 ani, suma alocată fiind de 220 milioane lei.  Pentru anul 2016, prin proiectul de buget s-au alocat 145 de milioane lei pentru finanţări noi, prin care se estimează că vor fi scoase din uz aproximativ 20.000 de autovehicule. Pentru programul de stimulare a achiziţionării de maşini noi electrice şi hibride (Rabla Plus) s-au alocat 75 milioane de lei.