Giratoriu cu poliţist în el, la Universitate

0
54

Primăria Craiova se pregăteşte să facă ordine în furnicarul de la Universitate: soluţia miraculoasă este un sens giratoriu prin care va trece inclusiv tramvaiul. Ca să nu existe probleme şi mai mari în trafic, autorităţile includ în dotarea tehnică obligatoriu şi un poliţist local.

Unul dintre cele trei sensuri giratorii anunţate va fi amenajat chiar la ieşirea de pe bulevardul „Romanescu” către localitatea Bechet, o zonă considerată foarte aglomerată. “Acolo se preta realizarea unui sens giratoriu cu caracter permanent. Am tot încercat să amenajăm ceva de genul acesta, dar nu a fost posibil”, a declarat viceprimarul Teodor Sas. Potrivit acestuia, terenul pe care ar urma să se instituie sensul giratoriu nu aparţine municipalităţii, ci companiei Petrom. Autorităţile susţin însă că nu vor abandona acest proiect şi, dacă se va dovedi că este util, va insista să procure suprafaţa respectivă şi să amenajeze un sens giratoriu care să fie menţinut pentru mult timp.

Puzderie de maşini la Universitate

Un alt sens giratoriu, la fel de important, va fi amenajat în centrul oraşului, la intersecţia de la Universitate. Edilii spun că aici se resimte cea mai mare aglomeraţie odată cu închiderea zonei centrale, dat fiind faptul că maşinile vin de pe strada “Arieş” pe trei benzi şi sunt nevoite să intre pe bulevardul “Carol I” pe o singură bandă. “Intenţionăm să amplasăm şi aici un sens giratoriu provizoriu, care să ne ajute la fluidizarea traficului”, a mai spus viceprimarul Teodor Sas. Autorităţile sunt încrezătoare că acesta îşi va atinge utilitatea, raportându-se la primul sens giratoriu provizoriu care a fost amplasat la intersecţia bulevardului “Titulescu” cu strada “Iancu Jianu”, (în zona Grădinii Botanice).

Pândar la tramvai

Primăria Craiova studiază două posibilităţi pentru amenajarea acestui sens giratoriu. Potrivit lui Sas, există varianta ca giratoriul să fie plasat chiar în mijlocul străzii şi să servească doar traficul de maşini, nu şi tramvaiul. În acest caz, staţia de tramvai ar urma să fie mutată între Universitate şi Piaţa Centrală. Autorităţile agreează, totuşi, posibilitatea ca tramvaiul să fie lăsat să străbată acest giratoriu, iar pentru o bună organizare în trafic să se apeleze la serviciile poliţiştilor. “E o variantă mai simplă, care ne-ar conveni mai mult. Nu ar fi o problemă nici cu tramvaiul, pentru că un poliţist se va afla permanent acolo şi va dirija circulaţia”, a mai spus Sas.

Al treilea giratoriu: la intersecţia “Brâncuşi” cu “Şerban Vodă”

Autorităţile iau în calcul şi al treilea sens giratoriu. Potrivit lui Sas, şi acesta este cauzat tot de lucrările de la kilometrul zero, motiv pentru care va fi folosit până la închiderea şantierului. Giratoriul va fi amplasat la intersecţia străzii “Constantin Brâncuşi” cu strada “Şerban Vodă”, străzi la fel de aglomerate dat fiind faptul că sunt folosite ca rute ocolitoare în acest moment. Edili spun însă că zona va avea de câştigat în acest sens pentru că strada “Brazda lui Novac” este inclusă pe lista de modernizare pentru acest an, proiectul cuprinzând şi amenajarea unui sens giratoriu. Toate aceste sensuri vor fi instituite cel mai târziu de săptămâna viitoare, după ce poziţiile vor fi studiate de comisia de sistematizare a Primăriei Craiova.