Relansarea absorbţiei fondurilor structurale şi de investiţii în România

0
259

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a avut vineri o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta, printre altele, despre relansarea absorbţiei fondurilor structurale şi de investiţii în Romania, despre flexibilizarea procedurilor privind accesul la fondurile de coeziune şi dezvoltare strategică pentru România, precum şi despre buna colaborare dintre Comisia Europeană şi autorităţile din România.

Astfel, un punct important pe agenda vizitei a fost lansarea în premieră în România a proiectului „Regiuni mai puţin dezvoltate” pentru perioada de programare 2014-2020, o iniţiativă care prezintă numeroase avantaje pentru România, precum susţinerea autorităţilor locale şi centrale în creşterea eficienţei utilizării banilor publici şi integrarea expertizei actorilor regionali în procesul de absorbţie a fondurilor de coeziune. Potrivit oficialului european, ”iniţiativa vizează în mod special România, pentru că este prima dintre statele membre unde este implementat proiectul pilot, fiind prioritare regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Nord-Vest. În funcţie de rezultatele iniţiale, şi alte regiuni din România, al căror PIB este mai mic de 50% din media UE: Sud, Sud-vest si Sud –Est, vor putea fi incluse pe viitor în acest program.”

Două treimi din bugetul total de 347 de miliarde de euro alocat statelor membre

Totodată, au existat discuţii despre revizuirea mecanismelor de evaluare şi relansarea absorbţiei fondurilor europene. ”La finalul anului 2015, România a atins un grad de absorbţie a finanţării de circa 74% pentru intervalul 2007-2013. Două treimi din bugetul total de 347 de miliarde de euro alocat statelor membre, în această perioadă, prin Politica de coeziune, au fost destinate regiunilor mai puţin dezvoltate, al căror PIB pe cap de locuitor a fost mai mic de 75 % faţă de media UE.”,  a precizat Comisarul european Corina Creţu.

De asemenea, comisarul Corina Creţu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre importanţa finanţării proiectelor prioritare în domeniile Educaţiei şi Sănătăţii – în primul rând despre construcţia şi modernizarea unităţilor de învăţământ şi creşelor din mediul rural, precum şi despre construcţia celor trei spitale regionale la standarde europene în România. Comisia Europeană pune la dispoziţia României fonduri importante pentru dezvoltare, iar Administraţia Prezidenţială joacă un rol cheie, împreună cu Parlamentul şi Guvernul României, pentru orientarea finanţărilor către proiecte inovatoare, menite să stimuleze creşterea competitivităţii economice şi reducerea decalajelor de dezvoltare.