Spitalul Judeţean, sancţionat cu 165.000 de lei de CNAS

0
120

Spitalul Judeţean  de Urgenţă din Craiova a fost sancţionat de Direcţia Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă a CNAS după ce, în urma unor controale ce vizau perioada ianuarie-noiembrie 2013, aici au fost descoperite o serie de nereguli. Astfel, unităţii sanitare i se impută suma de 165.000 de lei, ce va fi reţinută din valoarea de contract pe care spitalul o are cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, a explicat că neregulile descoperite, în urma controalelor efectuate de CNAS în luna decembrie a anului trecut, sunt de natură administrativă. Spre exemplu, printre altele, corpul de control a descoperit că pe foile de observaţie şi de spitalizare, întocmite la nivel de secţii, nu au fost completate toate câmpurile de identificare. De asemenea, în unele cazuri, nu s-a regăsit, anexat la foile de observaţie clinică generală, decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare.

Având în vedere suma de bani imputată, directorul unităţii sanitare a anunţat că va purta discuţii cu reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate pentru a găsi o soluţie astfel încât cei 165.000 de lei să fie reţinuţi în mod eşalonat. „S-a propus în urma controlului ca Spitalui Judeţean din Craiova să-i fie reţinut unu la sută din valoarea de contract pe lunile septembrie şi octombrie, ceea ce înseamnă, ca sumă de bani, 165.000 de lei. Controlul a vizat intervalul ianuarie-noiembrie 2013, iar banii vor fi reţinuţi în 2014. În continuare vom analiza ceea ce s-a găsit şi vom lua legătura cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a vedea care este modalitatea prin care se vor reţine aceşti bani astfel încât să nu apară probleme cu aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare. Am avut consiliu medical cu toţi medicii şefi de clinică şi acolo am discutat aceste probleme”, a precizat dr. Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Nereguli şi în alte unităţi sanitare din ţară

Pe lângă reținerea unui procent de unu la sută din valoarea de contract aferentă lunilor în care au fost identificate nereguli, în cazul Spitalului Judeţean din Craiova s-a decis şi recuperarea  sumelor aferente biletelor de trimitere pentru investigații paraclinice eliberate de medicii curanți din cadrul unităților sanitare, precum și a sumelor reprezentând valoarea rețetelor prescrise, pe perioada spitalizării pacienților internați.

Cu ocazia controalelor din luna decembrie, inspectorii Direcţiei Generale de Monitorizare, Control şi Antifraudă a CNAS au descoperit nereguli şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Sitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu şi Institutul Oncologic „prof. dr. Al. Trestioreanu”.