Controale în spitalele doljene, din luna martie

0
89

Începând cu luna martie a.c. toate spitalele din judeţul Dolj vor fi controlate la capitolul curăţenie. Acţiunea face parte dintr-o iniţiativă a Ministerului Sănătăţii desfăşurată la nivel naţional, autorităţile anunţând că doresc să verifice în ce măsură sunt respectate condiţiile igienico-sanitare în unităţile medicale publice, dar şi să impună un standard elementar de curăţenie.

În cadrul unei videoconferinţe ce a avut loc, ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a transmis reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi managerilor de spital, calendarul acestor acţiuni de control. Astfel, începând cu data de 1 martie a.c., toate spitalele publice vor fi controlate de inspecţia sanitară. Controalele vor fi finalizate până pe data de 31 mai, iar rezultatele vor fi făcute publice la sfârşitul lunii iunie.

Ministrul Sănătăţii a solicitat tuturor direcţiilor de sănătate publică judeţene ca până la data de 15 februarie să transmită planul de desfăşurare a acţiunii de control la nivel judeţean ce va cuprinde unităţile sanitare publice cu paturi, perioada efectuării controlului şi echipa de inspectori pentru fiecare spital în parte.

Spitalul Judeţean, verificat separat

În perioada 3–22 martie, echipele de inspectori sanitari ai direcţiilor de sănătate publică judeţene vor controla calitatea condiţiilor de acordare a servicilor de asistenţă medicală a unităţile sanitare publice cu paturi, cu excepţia spitalelor judeţene de urgenţă şi a institutelor clinice.

În săptămâna 24-31 martie se vor desfăşura controale încrucişate la spitalele judeţene de Urgenţă şi institute. În acest caz, Ministerul Sănătăţii va stabili planurile, echipele de inspectori şi datele exacte la care vor fi programate controalele.

Concomitent, în perioada 1 aprilie-31 mai a.c, se vor efectua acţiuni de recontrol, pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârşitul fiecărei luni din perioada de recontrol (aprilie şi mai) toate direcţiile de sănătate publică judeţene vor transmite rapoarte intermediare ale acţiunii de recontrol.

Acţiunea de control în cele trei luni urmăreşte, printre altele, verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare, verificarea blocului alimentar, a respectării normelor de supraveghere, de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curaţenie şi a modului în care sunt gestionate deşeurile sanitare. Inspectorii sanitari vor urmări, de asemenea, în ce măsură sunt respectate normele privind fumatul, dar şi asigurarea utilităţilor în spitale.