900 de doljeni au ajuns la Urgenţă în primele zile ale noului an

0
129

Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova a fost din nou aglomerată de sărbători.  Aproape 900 de doljeni au solicitat ajutorul medicilor în primele zile ale lui 2015. Numai în noaptea de Revelion peste o sută de persoane au ajuns de la masa festivă direct la spital, majoritatea după ce au băut în exces şi au întrecut măsura cu mâncarea. Din peisaj nu au lipsit nici pacienţii transportaţi la Urgenţă după ce au fost găsiţi îngheţaţi în zăpadă. Au fost însă şi momente de bucurie. Primul copil al noului an a fost o fetiţă care s-a născut la maternitatea Spitalului Judeţean din Craiova.

În noaptea dintre ani, cei mai mulţi pacienţi care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost bolnavi cronic, care au uitat de recomandări şi s-au înfruptat din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe. Au ignorat regimul alimentar şi tratamentul prescris de medic şi au dat medicamentele şi restricţiile de orice fel pe meniul de sărbătoare. Iar bucatele de pe masă nu a fost tocmai uşor de digerat. Tentaţi de mesele îmbelşugate, foarte mulţi pacienţi s-au ales cu suferinţe digestive, dar şi cu suferinţe cardiovasculare, fiind nevoiţi să-şi petreacă restul sărbătorilor pe patul de spital.

Aşadar nici anul acesta petrecerile de Revelion şi cele din primele zile ale noului an nu a trecut fără incidente. Chiar şi ieri, în camerele de gardă ale unităţilor sanitare a fost agitaţie mare, medicii având, în permanenţă, sub supraveghere „victime” ale zilelor de sărbătoare. În plus, aşa cum era de aşteptat, mai mulţi doljeni au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au fost implicaţi în diverse altercaţii.

Mesele îmbelşugate au căzut greu petrecăreţilor

Ospăţul nu a fost tocmai uşor de digerat, mai ales pentru doljenii care sufereau deja de diverse afecţiuni. Cei mai gurmanzi s-au aşezat la masă încă din seara de Revelion şi nu s-au mai ridicat decât după intervenţia medicilor chemaţi de urgenţă să le dea primul ajutor. Nu au mai respectat în niciun fel indicaţiile medicilor şi au asezonat din plin mesele bogate cu alcool.

„Majoritatea urgenţelor au fost bolnavi cronic care au neglijat tratamentul şi regimul şi au făcut excese de tot felul. Au fost pacienţi care s-au prezentat cu colici abdominale ca urmare a abuzului de bucate tradiţionale şi a faptului că au amestecat neinspirat alimentele. Un număr destul de mare de persoane a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Judeţean din Craiova din cauza abuzului de alcool”, a declarat Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Doi pacienţi cu hipotermie transportaţi la UPU

În primele zilele ale noului an, din cauza temperaturilor foarte scăzute, medicii au avut de îngrijit, aşa cum era de aşteptat, şi pacienţi care au suferit de hipotermie. O craioveancă a ajuns la Urgenţă cu hipotermie severă şi degerături la ambele coapse. Femeia a fost găsită inconştientă în faţa casei de o nepoată. A fost transportată la spital unde a primit îngrijiri medicale. Un alt caz de hipotermie, cu degerături la ambele picioare, a fost internat  pe secţia de chirurgie. De altfel, în această perioadă au fost destul de mulţi pacienţi care au ajuns la spital cu fracturi ale membrelor superioare sau inferioare, unele destul de grave. Printrea aceste cazuri şi o fetiţă care a căzut pe ghaţă suferind o traumă cranio-cerebrală.

În plus, mai mulţi pacienţi, care deşi ar fi trebuit să se prezinte la doctor de mai mult timp au preferat să aştepte trecerea sărbătorilor, au ajuns în primele zile ale noului an cu afecţiuni mai grave. Spre exemplu, un pacient a preferat să ignore o arsură pe care o avea de două săptămâni. Un alt pacient a primit îngrijiri după ce medicii au descoperit că avea plăgi suprainfectate.

Trecerea în noul an a adus însă şi bucurie în sânul mai multor familii. Primul copil al noului an născut la maternitatea Spitalului Judeţean din Craiova a fost o fetiţă cu greutatea de trei kilograme, perfect sănătoasă. Tot pe 1 ianuarie, până la orele prânzului au fost aduşi pe lume încă trei băieţi.