Opera „Tosca” aduce pe scena craioveană doi soliști de renume internațional

0
328

Opera Română Craiova își invită spectatorii mâine, 5 decembrie, ora 19.00, la un spectacol-eveniment: opera „Tosca”, de Giacomo Puccini. Pe scenă vor urca mari nume ale operei internaționale: soprana Cellia Costea, solistă a Operei din Atena, care de-a lungul carierei a cântat în săli renumite, ca Opera din Viena și Covent Garden, și tenorul Rafael Alvarez, de asemenea cu o îndelungată colaborare cu Opera de Stat din Viena.

Operă în trei acte scrisă pe un libret de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, „Tosca” a avut premiera la Teatrul Costanzi din Roma, pe 14 ianuarie 1900. Opera este bazată pe piesa dramatică a lui Victorien Sardou „La Tosca” și prezintă povestea celebrei cântăreţe a Romei, Tosca, ce trece printr-o confruntare cu un teribil tiran, şeful poliţiei, Scarpia, care vrea să o seducă. Perfid, acesta foloseşte mijloace machiavelice pentru a-şi atinge scopul, provocând o ireparabilă tragedie.

Cea care va da viaţă Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, este soprana Cellia Costea, alături de tenorul mexican Rafael Alvarez, în rolul lui Mario Cavaradossi. «Cellia Costea a fost remarcată de specialişti din  străinătate în urma unor importante distincţii obţinute la competiţii: Premiul I la Concursul „Jullian Gayarre” de la Pamplona (Spania) oferit în anul 2000 de un juriu prezidat de celebrul Jose Carreras, Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul Internaţional de Canto „Monserrat Caballé” (2001), Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul Internaţional de Canto „Francisco Vinas” de la Barcelona (2003) etc. Aceste performanţe i-au oferit posibilitatea de a cânta pe cele mai mari scene ale lumii, la Viena, Londra, Marsilia, Toulouse, Praga, Atena, Barcelona, Berlin», precizează reprezentanții Operei Naționale Craiova.

Alături de Cellia Costea și Rafael Alvarez, din distribuție fac parte Ștefan Ignat – București (Baronul Scarpia), Sorin Drăniceanu (Cesare Angelotti), Ioan Cherata (Sagrestano), Dragoș Drăniceanu (Sciaronne), Florin Ormenișan (Spoletta), Victor Dimieru (Temnicerul), Noemi Modra (Păstorul). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Române Craiova alături de Corul de copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu” (pregătirea muzicală: Florian George Zamfir).

Conducerea muzicală va fi asigurată de Marcello Mottadelli (Italia), dirijor de excepție al unor mari orchestre, maestru ce deține un repertoriu extraordinar și care de-a lungul carierei s-a aflat la pupitrul dirijoral al ansamblurilor simfonice din Danemarca, Suedia, Corea, Italia și Germania.