Icoane de patrimoniu, cărţi rare şi obiecte de cult, expuse la Muzeul Olteniei

0
244

Mai multe icoane de patrimoniu, cărţi rare şi obiecte de cult, aflate în zestrea Bisericii oltene, pot fi admirate de iubitorii de artă la Muzeul Olteniei, în cadrul expoziției „Aurul şi argintul antic al României”, deschisă în perioada 18 noiembrie 2015 – 31 ianuarie 2016. Iniţiativa Arhiepiscopiei Craiovei vine în sprijinul campaniei de promovare a oraşului Craiova pentru obţinerea titlului de „Capitală Culturală Europeană 2021”.

Exponatele – icoane, cărţi şi obiecte de cult, în mare parte, restaurate la Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova – datează din perioada secolelor al XVII-lea – al XX-lea. „Putem vedea aici mai multe icoane cu chipul Mântuitorului Hristos, al Maicii Domnului şi al Sfinților Apostoli. Alături de acestea privitorul va descoperi icoane ale Praznicelor Împărătești, uși diaconiceşti şi uși de la intrarea în Sfântul Altar, toate lucrate pe lemn şi frumos împodobite cu chipuri sfinte şi ornamente florale”, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

Între obiectele de cult sunt expuse pentru prima dată vase de anaforă, potire pentru Sfânta Împărtășanie lucrate din aur şi argint, de o fineţe deosebită şi de o frumusețe și valoare rare. Din colecţia de cărţii de cult a Sfintei Arhiepiscopii sunt prezentate publicului interesat cărți religioase ce acoperă o perioadă de peste 400 de ani. Pot fi văzute Psaltirea de la 1694, tipărită la București, Mineiul de la 1780, tipărit la Râmnic în perioada Episcopului Filaret, Psaltirea de la 1810, tipărită la Brașov, Biblia de la 1795, tipărită la Blaj, şi altele.

„Acest eveniment de cultură a fost programat să fie ca o colindă sfântă pentru vizitatori în cinstea Praznicului Naşterii Domnului, pentru a înălţa sufleteşte pe cei care aşteaptă cu bucurie această sărbătoare creştinească”, precizează reprezentanții Arhiepiscopiei Craiovei. Bogata colecţie de obiecte bisericeşti se alătură pieselor de mare valoare patrimonială din expoziția „Aurul și argintul antic al României”: peste 1.000, din aur şi argint, din tezaurul a 32 de muzee din România. Între acestea se regăsesc și brăţări regale dacice plurispiralice din aur de la Sarmisegetuza Regia și Tezaurul de la Pietroasele-Buzău, binecunoscut sub numele de „Cloşca cu puii de aur”.