Festival Internaţional de Performance Poetry, săptămâna viitoare

0
537

La Craiova se va desfășura, în perioada 10-13 decembrie, cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Performance Poetry, primul festival de acest gen din România. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova şi sub egida Asociaţiei „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, și se bucură de participarea unor invitați din Belgia, Marea Britanie, Italia și, bineînțeles, România. Accesul publicului la întreg programul de activități va fi liber.

Potrivit organizatorilor, «dacă prima ediţie a festivalului s-a numit „slam and sound poetry” – formă de artă apărută în S.U.A. la finele anilor ’70 ai secolului trecut şi răspândită şi în Europa –, cea de-a II-a se concentrează asupra unei forme de artă care a precedat „slam poetry” şi anume „performance poetry”».

Invitaţi sunt performeri străini (Philip Meersman – Belgia, Peter Waugh – Marea Britanie, Claudio Pozzani – Italia) şi performeri români (Irinel Anghel, David Szederjessi  Peter Sragher, Felix Nicolau, Iulia Militaru, Anca Bucur). Pe lângă actele de performance şi jam session, care se vor derula atât la sediul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, cât şi la Arcade Club, publicul craiovean (liceeni, studenţi, poeţi, actori), şi nu numai, va putea participa la workshopurile susţinute de artiştii invitaţi la festival. Programul se va deschide joi, la ora 15.00, în Salonul Medieval al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

«Proiectul, iniţiat de instituţia noastră, se pliază, în noul context al candidaturii municipiului Craiova pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”, pe un orizont de aşteptare din partea publicului, de lărgire a caracterului multi-, inter- şi transcultural, pe posibilitatea de găsire a unor modalităţi creatoare şi expresive novatoare, care să racordeze beneficiarul cultural local şi zonal la principalele tendinţe similare de la nivel naţional şi internaţional», precizează organizatorii.

Performance Poetry în 7 paşi

  • Rădăcina cuvantului performance derivă din latinul „pro forma” sau „per forma” şi indică un eveniment care se comunică prin intermediul unei forme.
  • Termenul de „performance” a fost folosit pentru prima oară, în versiunea sa modernă, de futuriştii italieni, în anul 1914, în cadrul unei seri-eveniment organizată la Napoli.
  • Conceptul de „performance poetry” este precursorul a ceea ce s-a numit „slam poetry”. A fost creat de Hedwig Gorski (n. 18 iulie 1949), poetă americană de origine poloneză, în 1981. Gorski a folosit conceptul de „performance poetry” pentru a numi stilul său de a scrie poezie pentru show-uri live şi nu pentru publicare. Termenul a fost răspândit începând cu anii 1990 şi este diferit de „spoken word”, „slam”, „poetry readings”, „performed poetry”, „performance art”.
  • Performance poetry este poezia creată doar pentru actul performativ şi nu pentru publicare. Este compusă pentru sau în timpul unui performance în faţa unui public, mizând pe imprevizibil, pe spontaneitate, pe situarea în aici şi acum.  
  • Performance Poetry foloseşte scena ca spaţiu de creaţie, transformând lectura într-un eveniment teatral în care corpul performerului devine material artistic, instrument de percepţie, de cunoaştere, mărturie sau accesoriu.
  • Performance Poetry face, de asemenea, apel la sonorităţi şi structuri ritmice experimentale, cu scopul de a implica publicul într-o experienţă activă de ascultare.
  • Performance Poetry provoacă o întâlnire a artelor, în procesul de creaţie artistul folosindu-se de mijloace auditive, vizuale, motorii pentru a atrage atenţia asupra textului. Astfel, textul devine artă vie, act trăit.