Începe procesul doljeanului care a vrut să dea şpagă 200 de euro pentru a scăpa de dosar

0
387

Tribunalul Dolj a anunţat, ieri, că începe judecarea procesului tânărului de 24 de ani, din comuna Verbiţa, trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru dare de mită, după ce a vrut să mituiască un agent de la Postul de Poliţie Orodel cu 200 de euro pentru a nu-i întocmi dosar penal şi pentru a-i restitui permisul. Dosarul a fost analizat în procedura de cameră preliminară, judecătorii au constatat legalitatea tuturor probelor administrate de anchetatori şi au decis ca primul termen de judecată să fie pe 14 ianuarie. Între timp, tânărul a fost menţinut în arest la domiciliu.

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată, la începutul lunii octombrie, pe Adrian Mihai Marin, de 24 de ani, din comuna Verbiţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Tânărul a fost prins băut la volan şi a vrut să mituiască poliţistul care îl cerceta cu 200 de euro pentru a scăpa de dosar şi pentru a-şi primi permisul de conducere înapoi.

Astfel, potrivit rechizitoriului prin care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, pe 3 august a.c., Adrian Mihai Marin a mers la „barul lui Mărin”, din Verbiţa, unde a consumat aproximativ 3 litri bere cu alcool. Ulterior, s-a hotărât să meargă în Pleniţa pentru a alimenta cu carburant autoturismul personal, marca Opel Astra, cu nr. DJ-89-MYA. În timp ce conducea pe DJ 561A, pe raza comunei Pleniţa, în jurul orei 1.20 (04.08.2015), tânărul a fost oprit de un echipaj din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Pleniţa.

Prins la volan cu 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat

Poliţiştii i-au solicitat documentele pentru control şi, întrucât emana halenă alcoolică, l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care poliţiştii i-au solicitat să-i însoţească la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. Mihai Adrian Marin a refuzat să meargă la spital, deşi poliţiştii i-au explicat care sunt consecinţele acestui gest. A fost dus la sediul Secţiei 7 Poliţie Rurală Pleniţa, unde a semnat procesul-verbal de constatare, fiind anunţat că până la soluţionarea dosarului i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Întrucât avea nevoie de permisul de conducere ca să plece în Italia cu autoturismul personal şi aflase că agentul principal Mărculescu Daniel Ionuţ de la Postul de Poliţie Orodel instrumentează dosarul întocmit pe numele său, tânărul s-a hotărât să-i ofere poliţistului o sumă de bani pentru ca acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu. A făcut rost de numărul de telefon al agentului principal Mărculescu, numai că cel care i l-a dat l-a sunat şi pe poliţist punându-l în gardă. La scurt timp după ce a obţinut numărul agentului, Mihai Adrian Marin l-a sunat şi l-a întrebat când îl găseşte la Postul de Poliţie Orodel, poliţistul spunându-i că este în Craiova şi că îl va suna ulterior. Pentru că aflase intenţiile lui Marin, poliţistul a mers la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a depus un denunţ cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Pe 5 august, seara, agentul Mărculescu l-a sunat pe inculpat şi i-a spus ca în dimineaţa următoare să se prezinte la Postul de Poliţie Orodel pentru a da o declaraţie. Adrian Mihai Marin s-a dus dimineaţa, pe 6 august, la Postul de Poliţie şi i-a spus agentului că are nevoie mare de permis întrucât trebuie să plece în Italia cu maşina, motiv pentru care este dispus să-i dea 100 de euro. Poliţistul l-a refuzat, aşa că tânărul a mărit suma, promiţând 200 de euro. Dacă a văzut că agentul tot refuză, după ce a dat declaraţia, la plecare Marin i-a spus să se mai gândească şi să se mai intereseze despre cum se face „…la  altcineva care a făcut…”.

Tânărul a fost ridicat şi dus pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a recunoscut  săvârşirea  faptelor reţinute în sarcina sa şi a spus că i-a promis iniţial poliţistului  o sumă mai mică, respectiv 100 euro, pentru a vedea care este atitudinea acestuia, respectiv ce sumă era acesta dispus să primească, deşi el avea în torpedo pregătiţi 200 de euro. Adrian Mihai Marin a fost cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, iar pe 10 noiembrie a ajuns în arest la domiciliu.

Ieri, judecătorii au constatat legalitatea probelor, au decis începerea judecării procesului şi l-au menţinut pe tânăr în arest la domiciliu: „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj privind pe inculpatul Marin Adrian Mihai, trimis in judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită si refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Marin Adrian Mihai. Fixează termen de fond la data de 14 ianuarie 2015, pentru care se vor cita inculpatul Marin Adrian Mihai. Definitivă. Menţine măsura preventiva a arestului la domiciliu privind pe inculpatul Marin Adrian Mihai, măsură dispusă prin încheierea din data de 06 noiembrie 2015 pronunţata de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Dolj. Cu contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, 03.12.2015”, după cum se arată în hotărârea instanţei.