Cartierul 1 Mai prinde ritmul modernizării

1
180

Începute de ceva timp, lucrările de reabilitare a cartierului 1 Mai înaintează cu repeziciune, spre satisfacţia localnicilor. Multe dintre străzile acestuia sunt modernizate complet, cu locuri de parcare, trotuare clar delimitate pentru pietoni, aşezarea subterană a cablurilor de fibră optică şi refacerea parcărilor dintre blocuri. Chiar dacă sporadice, proiectele rezidenţiale nu lipsesc, după cum tot alert este şi ritmul lucrărilor de demolarea la vechile construcţii de la fosta Poligrafia Oltenia, unde se va ridica un supermarket al investitorilor germani.

  Soarele generos din aceste zile a permis muncitorilor care lucrează în zona 1 Mai să înainteze mai mult cu lucrările de reabilitare şi modernizare a cartierului. Dacă săptămâna trecută erau destule trotuare sparte pentru a aşeza în subteran cablurile de internet, ieri o mare parte din acestea era rezolvată. Eterna problemă a parcărilor este pe punctul a fi şi ea rezolvată. Sutele de autoturisme au deja zone delimitate, iar carosabilul refăcut rămâne pentru destinaţia iniţială: cea de trafic auto. Fireşte, mai sunt multe de pus la punct, cum ar fi rampele de gunoi, îndeosebi cea din vecinătatea Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu” nr. 36.

Noi investiţii în comerţ şi spaţii de locuit

  Şantierele sunt la ele acasă în 1 Mai, chiar dacă anotimpul rece îşi intră zi de zi în drepturi. Deşi mai puţine ca înainte, construcţiile rezidenţiale noi nu lipsesc. O societate cu asociaţi turci ridică un imobil vizavi de intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu”, iar amplasamentul viitorul supermarket german ce se va ridica pe o parte din terenul Poligrafiei Oltenia este, acum, curăţat. Lucrările de casetare a canalului colector din zona de sud a cartierului sunt accelerate, iar strada Râului începe să prindă contur. Alei pietonale, remodelarea spaţiului verde dintre cele două sensuri de mers şi casetarea canalului colector dau sens acestor rute de tranzit pentru TIR-urile ce vin dinspre vestul ţării.

O imagine complet schimbată

  Cine locuieşte în cartierul 1 Mai ştie că, până mai acum ceva ani, zona era vecină cu târgul de săptămână din Romaneşti, locul de întâlnire a comercianţilor de tot felul. Se ajunsese uneori să fie întâlniţi vânzători de obiecte casnice încărcate la lopată. O imagine dezolantă pentru un mare municipiu. Anii au trecut. Pe locul acela s-a ridicat Centrul Multifuncţional. O lucrare splendidă, generoasă în spaţii, structurată elegant. La puţină vreme după inaugurare au fost reabilitate şi căile de acces spre acest edificiu. Graţie intervenţiei unor oameni de afaceri din cartierul Popoveni, zona de blocuri a cartierului 1 Mai şi casele din Popoveni sunt legate prin intermediul unui traseu deservit de RAT Craiova, rută care are ca punct final Piaţa Centrală. Ca o impresie generală, 1 Mai redobândeşte farmecul de odinioară. Locuitorii aşteaptă acum zăpezile de altădată, când puteau merge cu săniile pe dealurile din Parcul „Nicolae Romanescu”, spre deliciul celor mici.

Comerţul haotic poate dăuna

Cartierul sus-amintit mai beneficiază de funcţionarea pe teritoriul său a câtorva instituţii de ordine publică precum Poliţia Locală şi Secţia de Poliţie nr. 2, ambele situate pe strada „Dimitrie Gerota”. Motiv pentru care siguranţa cetăţenilor este, poate, mai bine apărată decât în alte cartiere. Un mic amănunt ar putea să deranjeze, totuşi. Comerţul scăpat de sub control din zona Pelendavei, mai precis în dreptul magazinelor de pe strada Cantacuzino. Controalele poliţiştilor locali, atâtea cât au fost, nu şi-au dovedit eficienţa. Comercianţii la mâna a doua de lactate încă mai umplu trotuarele. Chiar dacă mai apelează la bunăvoinţa cumpărată a unor vânzătoare din magazinele învecinate, pentru a le depozita în frigidere lactatele, comerţul lor rămâne lipsit de respectarea oricăror norme igienico-sanitare.

1 COMENTARIU

Comments are closed.