Craiova: Acţiuni pentru prevenirea furturilor din autoturisme în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii

0
169

,, SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII ” continuă, ziua de astăzi fiind dedicată activităţilor de prevenire a furturilor din autoturisme. Astfel, ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii  s-au deplasat împreună cu poliţişti de proximitate din cadrul Secţiei 5 Poliţie Craiova în parcările unor importante centre comerciale din cartierul Craioviţa Nouă, unde au discutat cu cetătenii, au distribuit flyere şi broşuri cu sfaturi şi recomandări antivictimale. Poliţiştii au atras atenţia soferilor, atât bărbaţi cât şi femei, care şi-au lăsat bunuri la vedere ( telefoane mobile, genti, sisteme GPRS, etc.) pe banchetă sau pe scaunele autoturismelor şi care ulterior au intrat în incinta centrelor comerciale pentru a-şi face cumpăraturile, să fie mai precauţi. Pe această cale, poliţia doljeană transmite câteva recomandări care au drept scop reducerea riscului de a deveni victime ale infracţiunilor de furt din autoturisme

Nu lăsaţi niciodată deschisă portiera, geamul sau capota autovehiculului, chiar dacă vreţi să intraţi pentru un minut într-un magazin.

 • Nu lăsaţi la vedere bunuri care i-ar putea tenta pe hoţi: genţi(chiar dacă acestea nu conţin valori), haine, documente, sisteme GPRS, aparate antiradar, telefoane mobile, aparatură electronică. În cazul în care nu le puteţi lua cu dumneavoastra, încuiaţi-le în portbagaj!
 • Pe perioada deplasării cu autoturismul ( în special în cazul femeilor), acţionati  sistemul de închidere a uşilor. Astfel veţi evita să fiţi deposedată la semafor de geanta aflată în interiorul maşinii.
 • Nu vă lăsaţi niciodată documentele autovehiculului (acestea îl pot ajuta pe hoţ să o vândă), cardurile sau alte înscrisuri  în torpedou.
 • Scoateţi cheia din contact şi închideţi autovehiculul, chiar şi atunci când parcaţi în propriul garaj.
 • Încercaţi, pe cât posibil, să parcaţi întotdeauna în locuri amenajate şi  iluminate.
 • Parcaţi întotdeauna maşina cu faţa la stradă, astfel încât orice persoană care ar umbla la ea să poată fi uşor văzută.
 • Montaţi sisteme de alarmă pentru că acestea pot reduce considerabil grija dumneavoastră pentru autovehicul.
 • În cazul în care constataţi că s-a comis un furt nu umblaţi în maşină, ci  sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

În situaţia în care,  în parcarea unui centru comercial, vă găsiţi autoturismul cu una dintre anvelope dezumflate,  vă recomandăm:

 • Fiţi atenţi la persoanele care ar putea încerca să vă distragă atenţia în scopul de a sustrage bunuri din autoturismul dumneavoastră.
 • Nu lăsaţi cheile în contact sau obiecte de valoare (genti, borsete, etc.)  la vedere şi asigurati autoturismul, chiar dacă lipsiti doar câteva minute.
 • După ce scoateţi din portbagaj  roata de rezervă şi  uneltele necesare, închideţi portierele şi portbagajul, înainte de a  începe operaţiunea de schimbare a roţii.

Astfel, în cadrul acestei acţiuni, poliţiştii craioveni au informat conducătorii de autoturisme cu privire la măsurile de  prevenire pe care aceştia trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de furt din autovehicule. De asemenea, poliţiştii au distribuit pliante conţinând sfaturi şi recomandări antivictimale atât conducătorilor auto aflaţi la volanul autoturismelor, cât şi sub ştergătoarele autoturismelor în care poliţiştii au observat bunuri lăsate la vedere.

Poliţiştii au discutat cu cetăţenii, în vederea conştientizării riscurilor la care aceştia se expun în momentul în care lasă la vedere, în interiorul autoturismelor parcate, bunuri care i-ar putea tenta pe hoţi: genţi (chiar dacă acestea nu conţin valori), telefoane mobile, laptop-uri, aparatură electronică, haine, documente, sisteme GPRS, aparate antiradar, ş.a. În cadrul acestei activităţi au fost distribuite peste 150 de pliante şi broşuri conţinând recomandări preventive.

În cazul în care aţi fost victima sau martorul săvârşirii unei infracţiuni de furt din autoturisme, nu atingeţi autoturismul şi apelaţi telefonic numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau cea mai apropiată unitate de poliţie!