„Dacă nu sprijinim Moldova astăzi o dăm pe gratis Rusiei”

0
402

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat progresele făcute de Republica Moldova şi deschiderea către Europa a Guvernului de la Chişinău. Totodată însă, acesta a atras atenţia şi asupra riscului care planează asupra acestei ţări în lipsa unui sprijin concertat din partea Uniunii Europene. Intervenţia eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, în prezenţa Comisarului european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Recunosc, aproape că înţeleg frustrările PPE, dar, totuşi, mă voi adresa în special domnului McAllister şi domnului Brok, care au o solidă înţelegere a complexităţii situaţiei din Republica Moldova. Am auzit astăzi în discursul colegului meu român aceeaşi teză: o presupusă complicitate între Partidul Democrat şi preşedintele pro-rus, Dodon. Vă invit să discutăm faptele, nu voi discuta partea economică pentru că, ştiţi mai bine ca mine, situaţia economică e în favoarea Republicii Moldova, acest lucru fiind confirmat şi de către FMI şi de către Comisia Europeană. 

Guvernul Republicii Moldova a participat cu efective militare la manevrele organizate de NATO, în Ucraina, în această vară, ca răspuns la manevrele Zapad 2017. Acest lucru s-a făcut cu opoziţia preşedintelui Dodon. Preşedintele Republicii Moldova, pro-rusul Dodon, s-a opus sistematic nominalizării noului Ministru al Apărării. Guvernul Republicii Moldova a cerut trupelor ruseşti să părăsească Transnistria şi a făcut-o inclusiv de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York. Ceea ce este şi mai important este faptul că, în aceste zile, în Republica Moldova se discută despre amendarea constituţiei pentru a introduce un articol special referitor la integrarea europeană, pentru ca un viitor Dodon să nu poată să deturneze cursul acestei ţări. 

Sunt aceste fapte complicităţi cu Rusia sau sunt exact opusul? 

Discutând despre reforma electorală, domnule Comisar, să fim clari. Cei care manipulează reforma legii electorale uită sau nu vor să ţină cont de faptul că această lege este 100% copy-paste a legii electorale din Germania. Este o lege democratică sau nu? Uită, de asemenea, că au fost încorporate peste 80% din recomandările Comisiei de la Veneţia. Acest lucru este democratic sau nu? Mai uită faptul că noi nu putem judeca oportunitatea adoptării legislaţiei. 

Într-un cuvânt, dacă nu sprijinim Moldova astăzi, o dăm pe gratis Rusiei şi atunci vom spune la final: do svidaniya, Moldova”