„Salutăm eforturile Egiptului de a revitaliza procesul de pace israeliano-palestinian”

0
157

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a salutat concluziile primului Consiliul de Asociere UE – Egipt, precum şi eforturile Egiptului de a revitaliza procesul de pace israeliano-palestinian. Declaraţia eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, în prezenţa Comisarului european responsabil pentru politici climatice şi energie,Miguel Arias Cañete

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Egiptul este un partener cheie pentru UE şi salutăm primul Consiliu de Asociere UE-Egipt după revoluţia arabă, precum şi adoptarea priorităţilor de parteneriat pentru perioada 2017-2020.

Egiptul trece printr-o perioadă dificilă în calea stabilităţii durabile. Se confruntă cu o situaţie internă provocatoare după revoluţie, iar terorismul continuă să lovească ţara, cu toate consecinţele sale asupra vieţii oamenilor, asupra turismului şi economiei.

Știm foarte bine că neajunsurile care trebuie încă abordate sunt multe, dar dorim să recunoaştem că deja s-au înregistrat progrese în mai multe domenii, inclusiv în noul Parlament. În acelaşi timp, trebuie să luam act de nenumăratele domenii în care Uniunea Europeană şi Egiptul ar trebui să coopereze.

Am menţionat terorismul şi nu există nicio îndoială că pentru a învinge terorismul avem nevoie de o cooperare strânsă cu toţi partenerii noştri, inclusiv cu Egiptul. În acest sens, salut eforturile preşedintelui El-Sisi de a reforma gândirea islamică, de a preveni radicalizarea, precum şi eforturile puternice de a proteja creştinii, ceea ce a împiedicat atacurile recente să aibă un impact mult mai mare.

Dar, permiteţi-mi să adaug, de asemenea, importanţa cooperării cu Egiptul în ceea ce priveşte migraţia şi stabilitatea regională. Salutăm, în special, eforturile Egiptului de a revitaliza procesul de pace israeliano-palestinian, ca un exemplu al rolului cheie pe care acesta îl are pentru întreaga regiune. Și chiar astăzi am luat act de negocierile reuşite dintre cele două părţi, care au hotărât să instituie un Guvern naţional de coaliţie.”