Craiova – Smart City

0
584

Municipiul Craiova îşi consolidează statutul de oraş inteligent, printr-o utilizare eficientă a tehnologiei şi a mijloacelor de comunicare moderne, în beneficiul comunităţii.

Primăria Craiova a avansat în direcţia „Smart City“ în domenii legate de gestionarea traficului şi a parcărilor, servicii sociale, siguranţa cetăţenilor, plata taxelor şi a impozitelor locale sau în ceea ce priveşte mediul de afaceri.

Astfel, au fost dezvoltate soluţii inteligente, care au ca fundament toate cele 6 axe verticale ale conceptului „Smart“: Smart Governance, Smart Living, Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment şi Smart People.

Smart Governance: servicii online pentru cetăţeni

Proiectele dezvoltate de administraţia PSD în domeniul digitalizării Craiovei au făcut ca multe dintre serviciile de care au nevoie cetăţenii în mod curent să poată fi accesate uşor, de oriunde, de pe orice dispozitiv şi în condiţii de siguranţă, prin intermediul rubricii speciale de pe site-ul Primăriei.

În acest mod, craiovenii pot face programări online pentru depunerea de documente la Primăria Craiova, la Direcţia de Impozite şi Taxe, la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor, precum şi pentru oficierea căsătoriilor sau pentru transcrierea certificatelor de stare civilă.

De asemenea, tot online, cetăţenii au posibilitatea de a achita taxele şi impozitele, de a consulta certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire şi de a-şi urmări cererile depuse. În plus, ei pot primi pe telefonul mobil alerte la emiterea actelor solicitate sau notificări cu ocazia diverselor lucrări şi intervenţii care au loc în oraş.

În curs de realizare se află un sistem informatic care va grupa cele mai multe dintre serviciile disponibile online şi va extinde gama acestora şi la alte documente oficiale, a căror emitere intră în responsabilitatea autorităţilor locale.

Smart Living: un plus de confort şi siguranţă

Modernizarea transportului în comun este una dintre modalităţile prin care se este transpusă în practică axa Smart Living. În acest sens, au fost achiziţionate 38 de autobuze noi, care dispun de sisteme de supraveghere video în interior şi în exterior, echipament Wi-Fi, dar şi prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

În privinţa siguranţei cetăţenilor, se află în curs de realizare un sistem care va fi gestionat de Poliţia Locală şi care va integra câteva sute de camere video, amplasate în zone publice aglomerate şi cu grad ridicat de risc. Bazat pe  folosirea inteligenţei artificiale şi a unor echipamente performante, el va permite identificarea unor incidente care pot merge de la avarii la contravenţii şi infracţiuni, dar şi alertarea rapidă a factorilor responsabili.

Tot în cadrul acestei axe, va fi dezvoltată reţeaua Wi-Fi în Centrul Istoric al Craiovei, prin implementarea programului WIFI4EU, asigurându-se tuturor trecătorilor posibilitatea de a se conecta gratuit la internet.

Smart Mobility: Trafic îmbunătăţit

Paşi semnificativi au fost parcurşi deja de administraţia PSD în sensul unei mai bune gestionări a circulaţiei autovehiculelor, prin implementarea sistemului de fluidizare a traficului pe o serie de mari artere, precum bulevardele Nicolae Titulescu, Calea Bucureşti, Calea Severinului.

O altă reuşită în domeniu o reprezintă lansarea aplicaţiei Craiova Transport, care le oferă călătorilor informaţii privind traseele de transport public, timpul de sosire în staţie, precum şi posibilitatea de a procura bilete ori abonamente cu ajutorul telefonului mobil.

Tot la acest capitol, sistemul de staţii pentru încărcarea vehiculelor electrice, disponibil deocamdată în parcarea subterană din zona centrală, va fi extins cu 9 noi componente, care vor fi amplasate pe Calea Bucureşti, bulevardul Decebal şi strada A. I. Cuza. De asemenea, treceri pentru pietoni inteligente precum cele testate în zona complexului comercial Bacriz şi pe Calea Severinului vor fi amenajate în mai multe cartiere ale oraşului, acolo unde riscul producerii accidentelor este ridicat.

Smart Economy: servicii mai eficiente

Principalele artere rutiere din Craiova beneficiază deja de sisteme de iluminare cu tehnologie LED. Până în prezent, au fost montate peste 3.600 de astfel de corpuri de iluminat, iar reţeaua va fi extinsă cu alte 2.411 până în anul 2025.

În ceea ce priveşte gestionarea serviciilor de utilitate publică, SC Salubritate Craiova SRL a implementat deja sistemul de monitorizare prin GPS a autovehiculelor, având astfel posibilitatea de a verifica atât respectarea graficului de colectare a deşeurilor, cât şi activitatea de deszăpezire, în timpul sezonului rece.

La rândul ei, Compania de Apă Oltenia va achiziţiona contoare pentru consumul de apă rece, care vor fi echipate cu module integrate pentru transmitere la distanţă, făcând uşoară citirea lor şi stocarea datelor.

Smart People: Informatizare în educaţie

Mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Craiova au implementat soluţia modernă a digitalizării, mergând de la echipamente precum table şi tablete electronice, achiziţionate din fonduri de la bugetul local, până la informatizarea cataloagelor şi a conţinutului didactic.

Smart Environment: Grijă pentru mediu

Zona Metropolitană Craiova are aprobat un plan de acţiune pentru energie durabilă, document de programare şi planificare al cărui obiectivul general este reducerea consumului final de energie din surse convenţionale şi a emisiilor de dioxid de carbon.

Măsurarea calităţii aerului se realizează, în prezent, cu ajutorul a 5 staţii de monitorizare, gestionate de Agenţia de Mediu, care oferă informaţii asupra nivelului de poluare din oraş şi din zona limitrofă.

 

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de ED PRESS COM S.R.L., Portal – www.cvlpress.ro, CUI Mandatar financiar coordonator 21200019,