Japonia şi Coreea de Sud confirmă că Phenianul a efectuat un nou test nuclear

0
430

coreea de nordJaponia şi Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al şaselea său test nuclear, relatează agenţiile de presă Reuters, AFP şi DPA. ”Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear”, a declarat în faţa jurnaliştilor ministrul de externe japonez Taro Kono. Executivul nipon a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate naţională. De asemenea, şeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear. Coreea de Nord a declarat că va face un “anunţ important” la ora locală 15:00 (06:30 GMT), potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap. Phenianul anunţase duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă “explozie” într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord.

”Este o explozie mai degrabă decât un seism”, a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS. La mai puţin de zece minute după prima ‘explozie’, a fost semnalat în acelaşi loc o nouă mişcare telurică, cu o magnitudine de 4,6.