Trei sferturi dintre europeni cred că viitorul UE este mai important decât relaţiile post-Brexit UK

0
2100

Irlanda, 12 mai 2017

UEUn sondaj realizat de RED C Research and Marketing, comandat de Grupul PPE, a constatat că 78% dintre europeni doresc ca obiectivul principal al negocierilor de la Brexit să fie protejarea viitorului bun al celor 27 de state UE27, în loc să construiască o nouă relaţie economică cu Marea Britanie. Sondajul a fost efectuat în Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia.

           O parte a sondajului s-a axat pe Irlanda în special şi a constatat că 93% dintre respondenţii irlandezi au fost de acord că, pentru a proteja interesele irlandeze, UE ar trebui să colaboreze mai strâns, în timp ce alegătorii din Fine Gael sunt cei mai pro-europeni.

           Acestea sunt principalele concluzii ale sondajului de opinie privind Brexit, realizat de institutul de cercetare Red C Research pentru Grupul PPE, prezentat de preşedintele Grupului PPE, Manfred Weber, la reuniunea Biroului Grupului din Wicklow (Irlanda).

             “Grupul PPE a precizat întotdeauna că prioritatea noastră în negocierile cu Brexit cu privire la Marea Britanie era de a apăra interesele cetăţenilor UE. Rezultatele sondajului de opinie arată că o mare majoritate a cetăţenilor UE susţin această abordare. Acest lucru consolidează poziţia pe care am luat-o într-un stadiu incipient. La începutul anului 2019, Parlamentul European va avea imensa responsabilitate de a spune Da sau Nu acordului de divorţ cu Marea Britanie. Suntem singura instituţie aleasă direct de cetăţenii europeni. Când examinăm condiţiile Brexit, prima noastră prioritate va fi întotdeauna să asigurăm un viitor bun pentru ei “, a spus Manfred Weber.

Priorităţile negocierilor pentru cetăţenii UE ar trebui să fie următoarele :

  • Pentru a proteja viitoarele economii ale celorlalte state membre ale UE (92% dintre cetăţenii UE au cerut)
  • Pentru a spori pieţele financiare din celelalte state membre ale UE 27, pentru a asigura stabilitatea financiară (91%)
  • Să se concentreze mai degrabă asupra intereselor pe termen lung ale celorlalte state UE27 decât asupra câştigurilor economice pe termen scurt (89%)
  • Pentru a se asigura că Regatul Unit plăteşte obligaţii financiare restante către UE (88%)
  • Pentru a se asigura că nu există nicio introducere a cetăţenilor UE de cea de-a doua clasă (87%)

Pentru a proteja drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Regatul Unit (86%)