Fostul premier britanic Tony Blair: Acordul de pace din Irlanda de Nord va trebui modificat din cauza Brexit

0
102

Londra, 4 mai 2017

Fostul premier britanic Tony Blair a declarat că acordul de pace din 1998 privind Irlanda de Nord va trebui modificat din cauza Brexit, care a fost formulat pe baza presupunerii că atât Irlanda, cât şi Marea Britanie vor rămâne membre UE şi în viitor, informează site-ul postului France 24.

Tony Blair
Tony Blair

Vinerea bună sau Acordul de la Belfast a fost formulat pe baza presupunerii că ambele state sunt parte a Uniunii Europene”, a declarat Blair, cu ocazia unei reuniunii a Partidului Popular European. “Acest lucru a fost făcut nu doar din motive economice, dar şi din motive politice, pentru a ţine cont în mod special de aspiraţiile naţionaliste”, a completat fostul premier, care a participat la negocierea acordului. “O parte din text va trebui modificat din cauza Brexit”, a precizat Blair, care a adăugat că acest lucru ar uşor de realizat dacă toate părţile implicate sunt dornice să soluţioneze această chestiune.

Fostul premier a mai explicat că este în interesul atât al Marii Britanii, cât şi al Uniunii Europene să ajungă la un consens pentru a evita o frontieră strictă. Pe de altă parte, Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, a avertizat că, în pofida retoricii de la Londra, procesul de Brexit “nu poate fi o situaţie avantajoasă pentru toată lumea”. Conflictul nord-irlandez, între grupuri paramilitare proirlandeze şi miliţii protestante unioniste, s-a încheiat în anul 1998, soldându-se cu peste 3.500 de morţi. Recent, o bombă artizanală a explodat în faţa casei unui agent de poliţie din Irlanda de Nord, incidentul, care nu s-a soldat cu victime, evidenţiind ameninţările din ce în ce mai mari reprezentate de facţiunile desprinse din Armata Republicană Irlandeză (IRA).

Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei şi Irlanda de Nord au votat împotriva Brexit.