De ce ISJ Dolj nu a demis-o pe directoarea Şcolii nr. 2 de la Pieleşti?

0
510

Părinţii supăraţi din satul Pârşani, comuna Pieleşti, care vor rămâne fără şcoala în care s-au investit peste cinci miliarde de lei vechi în ultimii cinci ani cred că primarul doreşte să o păstreze director la noua structură pe Vasilica Bujor, care a încălcat legea şi a avut până în prezent un management defectuos. Astfel se explică şi de ce Consiliului de Administraţie al Şcolii nr. 2 cu clasle I-VIII Pieleşti a fost de acord cu comasarea. Conducerea ISJ dă impresia că doar asistă la problemele de la Pieleşti, neavând nici o implicare. Dar inspectorii acestei instituţii au constatat dispariţia unor calculatoare din unitatea şcolară condusă de Vasilica Bujor. Măsura ISJ Dolj? Să le plătească şi să îşi păstreze funcţia în continuare.

La data de 28 iunie a.c., un părinte din Pieleşti a depus cerere de transefr al copilului de la Şcoala nr. 2 Pieleşti, pe motiv că instituţia de învăţământ va fi desfiinţată şi pentru că cei din conducere încalcă lega şi au un management defectuos. Răspunsul primit de acesta de la directorul şcolii Vasilica Bujor este unul care l-a lăsat pe om fără reacţii. „În data de 28.06.2011 aţi depus la secretariatul şcolii cereri de transfer înregistrate cu numerele: 697, 698, 699, 700, 701 motivând: «Se desfinţează Şcoala cu cls. I-VIII nr. 2 Pieleşti şi conducerea a încălcat prev. OUG nr. 34/2006; un management defectuos şi prevederile regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ şi o rea credinţă. Considerăm că nu sunteţi în măsură să caracterizaţi calitatea unui management şi vă rugăm să reveniţi cu alte cereri în care motivul să concorde cu calitatea dumneavoastră de părinte (tutore)», se arată în răspunsul directorului Vasilica Bujor.

„Lipsesc un număr de cinci calculatoare”

Dincolo de faptul că un părinte poate decide pentru copilul lui ce este mai bine, iar legea în România îi permite acest lucru până ce acesta împlineşte vârsta de 18 ani, respectivul este contribuabil, iar Vasilica Bujor îşi primeşte salariu de la stat şi din banii lui. Iar în calitate de contribuabil are dreptul să aibă opinii cu privire la managementul unei unităţi de învăţământ de stat. Iar încălcarea OUG nr. 34/2006 a fost constată şi de Corpul de Control al ministrului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, într-un raport întocmit în acest an. În acelaşi raport se confirmă faptul că din şcoala condusă de Vasilica Bujor lipsesc cinci calculatoare: „În urma verificării documentelor şi a discuţiilor purtate cu conducerea unităţii şcolare au rezultat următoarele: vânzarea unei reţele de 16 calculatoare, de către directoarea şcolii din comuna Pieleşti judeţul Dolj – se confirmă; în nota de constatare, încheiată de către inspectorii ISJ Dolj, în data de 11.04.2011, se precizează că «din reţeaua de calculatoare lipsesc un număr de cinci calculatoare»”.

Valoarea unui calculator 1909,95 lei şi a unui server 2593,57 lei

La data de 11 aprilie a.c., Cătălin Spiridon – inspector management, Dorel Popa – informatician şi Constantin Popa – auditor în cadrul Isj Dolj au întocmit o notă de constatare după ce au procedat la verificarea reţelelor de calculatoare primite de cele trei unităţi şcolare din Pieleşti. „Reţeau de calculatoare de la Cîmpeni a fost primită la data de 08.09.2008 de către doamna director Bujor
Vasilica conform fişei locaţiei şi certificatului de licenţă. În urma verificărilor s-a constatat lipsa a două calculatoare din care unul este serverul aferent reţelei. Nu există documente în care să fie precizate seriile reţelei. Valoarea înregistrată a unei staţii de lucru este de 1909,95 lei şi 2593,57 lei pentru server conform Anexei nr. 1 la fişa locaţiei. (…) Administratorul financiar al Şcolii nr. 2 Pieleşti va lua legătura cu compartimentul contabilitate al ISJ Dolj, licitatorul acestor reţele din anul 2008, urmând a se stabili persoana vinovată şi recuperarea prejudiciului. Deasemenea, se va stabili persoana vinovată de dispariţia celor două calculatoare de la Şcoala Cîmpeni din care 1 buc staţie de lucru şi 1 buc server în valoare totală de 4503,52 lei”, se rată în nota de constatare a inpectorilor ISJ Dolj.

Vinovat pentru dispariţia computerelor – directorul şcolii Bujor Vasilica

Dacă la nivelul ISJ Dolj a rămas să se stabilească vinovaţii pentru dispariţia acestor calculatoare, în raportul celor de la Corpul de Control al ministrului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului este indicat vinovatul: „Vinovat pentru această situaţie fiind directorul şcolii Bujor Vasilica. ISJ Dolj a luat măsura imputării calculatoarelor lipsă, în vederea reglementării situaţiei obiectelor de inventar”. Oare nu este acesta management defectuos, aşa cum reclama părintele care dorea să îşi transfere copilul de la şcoala condusă de Vasilica Bujor. Pentru încălcarea OUG nr. 34/2006 şi pentru dispariţia calculatoarelor din şcoala pe care o conduce cei de la ISJ Dolj ar fi trebuit să o demită în secunda următoare şi nu numai să-i oprească din salariu prejudiciul. De ce ţin în braţe cei de la ISJ Dolj persoane care nu aduc un serviciu învăţământului? Alţi directori au fost schimbaţi pentru abateri mult mai mici decât cele prezentate. Să fie oare la mijloc o înţelegere politică?