Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut ieri, o întrevedere cu Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, în contextul participării oficialului european la reuniunea informală a miniștrilor agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene.
Întrevederea a oferit prilejul unui schimb de opinii cu privire la progresele înregistrate de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, precum și cu privire la dosarele rămase active pe agenda europeană curentă.
Referitor la progresele înregistrate de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, premierul român a reafirmat angajamentul ferm în sensul avansării agendei europene, în spiritul abordării unitare, coezive și inclusive pe care România și-a asumat-o la preluarea mandatului. În context, oficialul român a exprimat aprecierea cu privire la abordarea constructivă și sprijinul acordat de Comisia Europeană, atât la nivel tehnic, cât și politic, pe perioada mandatului țării noastre.
Au fost abordate, de asemenea, aspecte referitoare la principalele dosare rămase active pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Din această perspectivă, cei doi demnitari au abordat stadiul negocierii celui mai important dosar legislativ european din domeniul agriculturii, și anume pachetul legislativ privind reforma Politicii Agricole Comune în orizontul post 2020.
Premierul Dăncilă a reconfirmat voința politică a României de a contribui, în calitate de deținătoare a Președinției Consiliului UE, la obținerea de progrese notabile pe acest dosar de importanță deosebită, care generează sensibilități atât de nivel tehnic, cât și politic pentru statele membre, fapt cu atât mai relevant în contextul negocierii de ansamblu a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.
În context, prim-ministrul a reiterat faptul că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a depus eforturi considerabile pentru a gestiona, într-o manieră constructivă și echidistantă, pe decursul celor 5 luni de mandat, procesul de negociere a propunerilor legislative care vor defini viitoarea arhitectură a Politicii Agricole Comune în orizontul post-2020.
Comisarul Phil Hogan a apreciat progresele notabile realizate în timpul mandatului României la Președinția Consiliului UE, în toate dosarele legislative din domeniul agriculturii, cu precădere cele cu privire la pachetul legislativ privind reforma Politicii Agricole Comune. Oficialul european a exprimat, totodată, încrederea privind obținerea de progrese notabile referitoare la acest pachet legislativ până la finalul lunii iunie 2019, atunci când se va preda ștafeta următoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, respectiv către Finlanda.