Premii obtinute la olimpiade și concursuri de către elevii CJEx Dolj și ai cercului „Cor Caroli”, CN „Carol I”, în pandemie

0
3000

             Deși suntem în plină pandemie, iar ultimul an de zile a fost unul foarte dificil atât pentru compețiile sportive, cât și pentru olimpiadele și concursurile școlare, elevii craioveni nu au cedat în fața virusului, l-au înfruntat cum știu ei mai bine și au participat la mai multe competiții interne și internaționale. De data asta, în spațiul virtual.

Suspendarea cursurilor din primăvara anului trecut, a tăiat speranțele multor elevi, care calificându-se la fazele județene, după o competiție dificilă, s-au văzut nevoiți să privească doar la diplome, pentru tot ceea ce a însemnat competiție în persoană, s-a anulat. Cerul s-a umplut de nori, iar fiecare și-a căutat steluța norocoasă în altă parte. La Olimpiada de astronomie și astrofizică, faza județeană, care a apucat să se desfășoare față-n-față, rezultate din 2019-2020 au fost efectiv fabuloase : șase elevi din Dolj s-au calificat la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică 2020, competiție care ulterior, a fost suspendată. Vorbim de Premii I, II și III la juniori, I și II la ambele categorii de seniori. Elevii care au urcat pe podium au fost următorii : Dinca Maria, actualmente studentă, Anul I, în UK, la Oxford, Bulugean Giulia-Maria, studentă anul I, în SUA, la University of Minnesota, Catana Diana, Georgescu Irina, Diaconu-Dinu Antonia, Ungureanu Lorin, Pirvu Vanessa, Ganea Daria, Buca Gabriela, Buca Mihaela. Toți acești elevi minunați au fost pregătiți de profesorul Octavian Georgescu. Tot sub bagheta dascălului de la CN Carol I, doi elevi au obținut premii și la Olimpiada de Fizică, faza județeană, care de asemenea, s-a desfășurat în persoană.  Premiul al III-lea – Olimid Robert, cls a VII-a și Mențiune- Ungureanu Lorin,  cls a VII-a.

Un concurs internațional organizat în locul olimpiadei

Cu toate că a fost un an foarte  dificil, profesorii de fizică și astronomie s-au gândit să organizeze totuși o competiție online care să poată suplini olimpiada internațională de astronomie și astrofizică. “GeCAA este un concurs internațional organizat în locul olimpiadei (IOAA) de către comitetul internațional al olimpiadei. Deși a fost foarte dificil, doi elevi pregătiți de mine s-au calificat pe baza rezultatelor anterioare. Criteriul a fost loturi naționale și premii la IAO sau IOAA în 2018. Astfel, Dinca Maria (CJEX Dolj) a obținut mențiune la proba pe echipe iar Georgescu Irina, elevă a CN Carol I, are diplomă de participare. Trebuie să menționez și participarea unui fost elev al Colegiului Național Carol I, Ciurescu Razvan, actualmente la ICHB, admis la GeCAA pentru cele doua loturi naționale(largit și restrans) în care s-a calificat ca elev îndrumat de mine în 2019). Rezultatele sunt postate și pe astrofiz.ro”, a explicat profesorul Octavian Georgescu.

Olimpiade internaționale online

Elevii craioveni sunt ambițioși și au continuat să participe la diverse concursuri, fie și ele și online.  Olimpiada braziliană de știință și cultură 2020, organizată în format online a antrenat o serie de elevi din clasele IX D, X D, XI B, toți din cadrul Colegiului Național Carol I, toți pregătiți de profesorul Georgescu. Premiile au fost pe măsura efortului : Aur : Batrancea Andrei, Ionașcu Alexandra, Oprițoiu Andrei, Tănăsie Daria, Teodorescu Tania. Argint : Chirtibus-Nita Radu, Florica Radu, Popa Dragoș, Rădoi Bianca, Burchel Radu, Roșianu Luca, Popescu Sorin, Ioanca Andrei (CJEx Dolj); Bronz (Copper) : Mogoșanu Alexandru, Robu Corina, Sosa Maria, iar Constantin Monica, diplomă de participare. “Sunt elevi, dornici de afirmare, cu spirit de competiție, care nu s-au împiedicat de faptul că anul acesta, concursurile nu mai sunt în persoană. De exemplu, eleva Catana Diana, care se pregătește la Centrul Județean de Excelență, găzduit de Colegiul Național Carol I, a participat la Olimpiada britanica de fizica 2020-2021, unde aobținut mentiune (bronz I). Acum, participă și la olimpiada britanică de astronomie și astrofizică; a participat și va participa la olimpiadele similare din Statele Unite și la diverse alte concursuri naționale și internaționale organizate online, încă în derulare ( inclusiv noua olimpiada SRF)”, a mai spus profesorul Octavian Georgescu.

Un lot județean pentru o eventuală olimpiadă națională

Dascălul craiovean ne-a precizat că în continuare coordonează, o grupă de elevi pentru astronomie și astrofizică, în cadrul CJEX Dolj, dintre care speră să se formeze un lot județean “pentru o eventuală olimpiadă națională, neoficială ca toate celelalte, datorită ordinului de Ministru care a suspendat olimpiadele, dar dorită de elevii interesați de aceste domenii de studiu”.

Întrebat care sunt proiectele derulate în această perioadă în domeniul fizicii și astronomiei, profesorul Octavian Georgescu ne-a explicat că e vorba despre proiectele clasice. “ De exemplu, Eratosthenes, concursul național de proiecte de astronomie(EAA, în curs de finalizare a etapei regionale), observații astronomice online, participări în proiecte ale unor organizații internaționale de prestigiu, proiecte internaționale școlare (GIFT și ADAS) în CNC. Pot să remarc faptul că aceste activități sunt desfășurate cu dificultate datorită supraaglomerarii cu activități online a elevilor și a schimbarilor bruște din sistemul de educație. În aceste privințe a fost nevoie să reorganizez activitatea pe bazele regulilor oficiale valabile în pandemie, urmărind un compromis între nevoia de studiu bazat pe activități practice și activitățile desfășurate online”, a mai spus profesorul coordonator.

În perioada următoare, profesorul Georgescu, în colaborare cu membrii Astrobotic Club și alte organizații sau fundații de profil din țară va organiza un concurs online de astronomie , pentru ca elevii interesați din clasele IV-XII din școlile județului Dolj. ”Scopul este unul clar, să aibă șansa antrenamentului pentru alte concursuri și pentru mentinerea nivelului de pregătire pentru eventuala revenire la olimpiade în anul scolar următor, detaliile vor fi publicate pe pagina de Facebook”.