Parcarea cu plată prin SMS, aplicată pe 9 străzi din Craiova

0
286

Primăria Craiova a lansat în dezbatere publică regulamentul de aplicare a taxei de parcare cu plata prin SMS. Totodată, municipalitatea a stabilit şi lista cu străzile unde parcarea va fi taxată cu 2 lei pe ora de staţionare.

parcareTaxa de parcare prin SMS se va aplica din 2017 pentru toate locurile de parcare din centrul Craiovei. Cum cuantumul taxei – de 2 lei pe ora de staţionare – era deja cunoscut, noutatea cu care vine regulamentul Primăriei este modul cum se va face, efectiv, plata acestei taxe.

Autorităţile au stabilit ca şoferul care va dori să-şi parcheze maşina pe unul din locurile semnalizate cu indicatorul „Pacare cu Plată” va trebui să  transmită un mesaj SMS de pe telefonul mobil către un număr scurt, din patru cifre, care va fi indicat pe panourile respective. „Utilizatorul trimite un SMS la un număr scurt format din patru cifre (ex.1234), numărul de înmatriculare al autovehiculului şi corespondentul timpului (ex. DJ01ABC 1 oră), iar acesta va primi pe telefon, în câteva secunde, un mesaj de confirmare a plăţii, precum şi timpul alocat parcării (costul staţionării, ora şi minutul la care expiră timpul de parcare)“, se precizează în regulamentul municipalităţii.

În cazul în care maşinile depăşeşte 5 metri vor fi taxate pentru două locuri de parcare, iar cele ce depăşesc 10 metri – pentru trei locuri de parcare, cu condiţia ca acestea să nu obstrucţioneze circulaţia vehiculelor pe sectorul de drum respectiv.

515 locuri de parcare, taxate cu 2 lei pe oră

Parcarea cu plată prin SMS a fost stabilită pentru un total de 515 locuri de parcare se află pe 9 străzi din centrul Craiovei – strada„Romul”, strada „A.I.Cuza” – sectorul cuprins între intersecţia cu str. Unirii şi intersecţia cu str. Arieş şi sectorul cuprins între intersecţia cu str. Arieş şi intersecţia cu str. Geovanni Peresutti; strada „C.S. Nicolăescu-Plopşor” – sectorul cuprins între intersecţia cu str. A.I.Cuza şi intersecţia cu str. Olteţ; strada „Olteţ” – sectorul cuprins între intersecţia cu str.C.S. Nicolaescu Plopşor şi intersecţia cu str. Theodor Aman; strada „Theodor Aman” – sectorul cuprins între intersecţia cu str. Olteţ şi intersecţia cu str. A.I. Cuza; strada „Ion Maiorescu” – sectorul cuprins între intersecţia cu str. Popa Şapcă şi intersecţia cu str. Madona Dudu, inclusiv Parcare Mercur; strada „Mihai Kogălniceanu” – sectorul cuprins între intersecţia cu str. Fraţii Buzeşti şi intersecţia cu str. Unirii; strada „Sf. Dumitru” – sectorul cuprins între intersecţia cu str. Unirii şi intersecţia cu str. Matei Basarab; strada „Mihai Viteazul” – sectorul cuprins între intersecţia cu str. Unirii şi intersecţia cu str. Ion Maiorescu.

Amenzi între 500 şi 1.000 de lei

sedintaRegulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova stabileşte şi cuantumul amenzilor care se pot aplica şoferilor. Autorităţile îi vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi de la 1.000 la 2.500 de lei, pentru persoanele juridice, dacă vor parca pe locurile cu plată fără să achite taxa sau vor depăşi timpul de staţionare pentru care au plătit iniţial.

 „Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se fac de către poliţişti locali cu atribuţii de circulaţie din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Craiova, agenţi constatatori şi împuterniciţi ai primarului municipiului Craiova. Contravenientul poate achita, în termen de 48 ore de la data încheierii procesului-verbal de contravenţie ori, după caz, de la data comunicării acestuia potrivit prevederilor legale, jumătate din amenda prevăzută în prezentul Regulament, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal“, se mai menţionează în regulament.