“Football Leaks”, caz imens de evaziune fiscală coordonată de agentul Jorge Mendes

0
205

Ancheta “Football Leaks” dezvăluie un posibil caz de evaziune fiscală în fotbalul internaţional, în care sunt implicate nume personalităţi ca Jose Mourinho şi Cristiano Ronaldo. Ancheta a fost efectuată de jurnaliştii publicaţiei germane Der Spiegel, ajutaţi de alte 12 instituţii de presă europene  iar dezvăluirile sunt făcute pe baza a 18.6 milioane de documente. Mai sunt menţionaţi fotbaliştii Radamel Falcao şi Mesut Ozil, precum şi cluburile italiene Juventus, Inter, Milan, Roma, Napoli şi Torino.

 Portughezul Cristiano Ronaldo ar fi transferat peste 70 de milioane de euro în conturi înregistrate în Insulele Virgine Britanice, între 2009 şi 2014. Alte 74 de milioane de euro au fost depozitate într-un cont din Elveţia, la finele anului 2014, exact după ce Ronaldo şi-a vândut drepturile de imagine către omul de afacere singaporez Peter Lim. În consecinţă, atacantul portughez ar fi plătit taxe foarte mici pentru acele câştiguri.

Cristiano Ronaldo este reprezentat de către Jorge Mendes, agent care lucrează şi cu Jose Mourinho. Potrivit Football Leaks, antrenorul portughez ar fi ascuns 12 milioane de euro de fisc, plasând aceşti bani într-un cont elveţian ce aparţinea unei societăţi din Insulele Virgine. Între 2010 şi 2013, Jose Mourinho a fost investigat de către fiscul spaniol şi a fost obligat să plătească 5.5 milioane de euro, în contul unor sancţiuni şi taxe neplătite din perioada când a avut contract cu Real Madrid.

Jorge Mendes este considerat a fi unul dintre oamenii care a gândit acest sistem de fraudare. Gestifute, firma lui Jorge Mendes, a oferit un comunicat de presă în care precizează că “Jose Mourinho şi Cristiano Ronaldo şi-au îndeplinit toate obligaţiile fiscale faţă de autorităţile spaniole şi britanice”.