Cristian Dobre şi alte opt persoane, la judecată în dosarul Craiova Water Park

0
419

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a nouă persoane şi trei societăţi comerciale în dosarul fraudelor cu fonduri europene de la Water Park Craiova, în care prejudiciul este estimat la peste 1,2 milioane euro. Inculpaţii sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie, respectiv dare şi luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la aceste infracţiuni. Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj, iar marţi, 29 noiembrie a.c., judecătorii i-au menţinut pe Cristian Dobre şi pe Luis Guilherme Gomes de Almeida, asociat majoritar, respectiv administrator al Polystart, sub control judiciar. Dosarul a intrat în camera preliminară a instanţei.

dobreProcurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că i-au trimis în judecată, pentru fraude cu fonduri europene la Water Park Craiova, pe Cristian Dobre, asociat majoritar în cadrul SC Polystart Impex SRL, Luis Guilherme Gomes de Almeida, administrator al SC Polystart Impex SRL, Cezar Răzvan Romanescu, la data faptelor diriginte de şantier şi reprezentant al SC Project THC SRL, Viorel Florescu, la data faptei manager tehnic construcţii civile, desemnat prin dispoziţie a primarului municipiului Craiova în echipa de implementare a proiectului, Tudor Răgălie, arhitect, Mariana Sabău şi Gheorghe Gavrilă, inginer structurist respectiv verificator al proiectului tehnic „Craiova Water Park”, Marius Florin Romanescu şi Irina Liliana Cojocaru. În plus, au fost inculpate şi societăţile comerciale implicate în lucrări, respectiv SC Polystart Impex SRL, SC Project THC SRL şi SC IDP Proiect SA.

Dobre ar fi denaturat situaţiile de lucrări

parc 1Astfel, pe 6 februarie 2013, între Primăria Craiova şi o asociere de firme din care făcea parte şi SC Polystart Impex SRL, controlată de Cristian Dobre a fost încheiat un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din Municipiul Craiova, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei. În acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. A fost schimbată integral, fără respectarea prevederilor legale, structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept. De asemenea, inculpatul Dobre Cristian a acţionat atât direct cât şi prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcţiei în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul şi contractul de finanţare încheiat cu autoritatea de management, au reţinut procurorii în rechizitoriu. Anchetatorii spun că, în mod concret, Cristian Dobre a dispus ca lucrările asumate să fie executate în regim de antreprenoriat – prin subcontractare, în totală contradicţie cu contractul de execuţie încheiat cu Primăria Craiova; a decis împreună cu inculpatul Luis Guilherme Gomes de Almeida reproiectarea integrală a documentaţiei tehnice privind structura de rezistenţă a unuia dintre obiective pentru reducerea semnificativă a cheltuielilor de execuţie, având o relaţie directă în acest sens cu coordonatorul de proiect – arhitect şef Răgălie Tudor; a dispus prin intermediul inculpatului Luis Guilherme Gomes de Almeida ca în relaţia cu beneficiarul lucrării să fie înaintate spre decontare în intervalul august – decembrie 2013, prin intermediul liderului de asociere situaţii de lucrări necorespunzătoare realităţii în care au fost consemnate valori mult superioare cantitativ şi efectiv executate, cu consecinţa obţinerii unui folos necuvenit de 4.473.432 lei la care se adaugă TVA în valoare de 1.073.623,78 lei; etc. O parte din activitatea infracţională a lui Dobre a fost cunoscută şi de Viorel Florescu, reprezentant al Primăriei Craiova, desemnat în echipa de implementare a proiectului dar şi de inculpaţii Sabău Mariana şi Gavrilă Gheorghe.

L-ar fi „cumpărat” pe dirigintele de şantier

În plus, procurorii au mai consemnat în rechizitoriu că Dobre, prin intermediul lui Luis Guilherme Gomes de Almeida şi Irinei Cojocaru, i-a dat dirigintelui de şantier, Romanescu Cezar Răzvan, sume de bani necuvenite, inclusiv sub forma unui contract fictiv de prestări servicii (în total 115.426.56 lei şi 7.000 euro). Pentru a ascunde şi disimula adevărata provenienţă a sumei de 115.426.56 lei, obţinută de către dirigintele de şantier în modalitatea de mai sus, inculpatul Romanescu Marius Florin a semnat şi ştampilat două rapoarte de activitate ataşate ca documente justificative la două facturi fiscale, cunoscând că activităţile menţionate în cuprinsul acestora nu fuseseră executate. Urmare a acestei conduite infracţionale, Primăria Craiova şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei (aprox. 1.232.678 euro), care reprezintă în acelaşi timp şi un folos patrimonial necuvenit realizat de societatea controlată de inculpat, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu. Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj, instanţă care, marţi, 29 noiembrie a.c., a menţinut controlul judiciar faţă de Cristian Dobre, Luis Guilherme Gomes de Almeida şi Cezar Răzvan Romanescu. Romanescu şi Dobre au făcut contestaţii, care vor fi soluţionate luni, 5 decembrie a.c. la Curtea de Apel Craiova.