Camera Agricolă Dolj întocmeşte proiecte pe Măsura 1.1.2.

0
354

Începând cu 28 noiembrie şi până la 13 ianuarie 2012 este deschisă sesiunea de depunere a proiectelor pentru Măsura 1.1.2. “Instalarea tinerilor fermieri”, al cărei bugetul alocat este de 50 milioane de euro. Trebuie ştiut însă că cea de-a doua sesiune a acestei măsuri vine cu modificări, cele mai multe dintre ele referitoare la condiţiile de eligibilitate.

“Modificările apărute recent în Ghidul de finanţare sunt legate de creşterea sprijinului pentru tinerii fermieri, el fiind cuprins, începând cu  această sesiune, între 12.000 şi 40.000 de euro, iar pentru exploataţiile preluate, solicitanţii trebuie să fi preluat integral exploataţiile de la cedenţi. În această situaţie, cedenţii nu trebuie să mai fie înregistraţi în Registrul unic de identificare de la APIA şi/sau DSVSA”, explică directorul Camerei Agricole Dolj, Laurenţiu Ivanovici.

Potrivit acestuia, preluarea unei exploataţii agricole reprezintă trecerea tuturor terenurilor agricole şi a animalelor înregistrate în Registrul unic de identificare de la APIA, de la cedent la cesionar, cu excepţia locuinţei şi a terenului aferent locuinţei (anexe gospodăreşti). “Nu se acordă sprijin prin această Măsură exploataţiilor care nu sunt preluate integral de la cedenţi. Din această cauză, numărul solicitanţilor este mult mai scăzut faţă de sesiunile anterioare, mai ales pentru faptul că tinerii care s-au instalat deja ca fermieri nu mai pot îndeplini această condiţie, pentru această sesiune, în sensul că şi-ar dori să preia de la cedenţi diferenţa de terenuri agricole”, mai spune Laurenţiu Ivanovici.

Totodată, şeful Camerei Agricole Dolj, anunţă că şi valoarea coeficienţilor de calcul pentru dimensiunea economică a exploataţiilor s-a modificat. Astfel, pentru cereale coeficienţii au scăzut, în timp ce coeficienţii pentru legume, pepeni, căpşuni în câmp sau spaţii protejate au crescut. Pentru animale, coeficienţii au scăzut la păsări şi au crescut pentru vaci, oi şi capre.

Casetă:

Camera Agricolă Dolj, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, întocmeşte proiecte solicitanţilor Măsurii 1.1.2.. “Tarifele aprobate sunt minime. În funcţie de valoarea cererii de finanţare, sumele sunt cuprinse între 360 şi 1.200 de lei”, spune Laurenţiu Ivanovici.