Piaţa din 1 Mai va costa 1,4 milioane de lei

0
64

PAGINA UNUPe locul rămas liber după demolarea celor câteva construcţii improvizate, ce au însemnat mult timp una dintre cele mai frecventate zone de comerţ, începe, în sfârşit, să se construiască. Atât cât este vizibil din stradă, profilul noii pieţe este o structură cu un singur etaj care va trebui să fie îmbracată în isopan de culoare gri. Ceea ce va rezulta va fi prima piaţă privată a Craiovei şi va funcţiona timp de 15 ani.

Pentru că SC Pieţe nu are suficiente resurse financiare ca să construiască o piaţă nouă, din temelii, aşa cum se pretează în vecinătatea Spitalului nr. 1, s-a ajuns la concluzia că numai un privat ar putea să facă acest lucru. Aşa au început demersurile pentru ceea ce urmează să fie prima piaţă privată a Craiovei. Primul pas a fost scoaterea la licitaţie, spre concesiune, a terenului de 1.241 de metri pătraţi, încercându-se găsirea unui om de afaceri dispus să se implice în această afacere. După mai multe încercări, în cele din urmă, s-a găsit o firmă interesată de această investiţie, care a participat la licitaţie şi care a fost declarată câştigătoare.

O concesiune pe 15 ani

În ianuarie 2016, consilierii municipali au votat contractul de concesiune cu SC Cuture by AMC SRL, reprezentată de omul de afaceri Cristian Dogaru. În hotărâre se spune că terenul de 1.241 de metri pătraţi i se atribuie spre concesiune pentru o perioadă de 15 ani, redevenţa stabilindu-se la suma de 14 lei pe metru pătrat pe lună, fără TVA. Următorul pas era ca firma să solicite autorizaţie de construire şi să pornească, în sfârşit, munca pe şantier. La fel cum a trecut primăvara, a trecut şi vara, iar pe locul eliberat, ce-i drept, de construcţiile improvizate, nu a fost sesizată nici o mişcare.

Termen de execuţie: 12 luni

Pe 7 septembrie, Primăria Craiova a eliberat firmei Cuture by AMC SRL autorizaţia de construire. În document se precizează că piaţa trebuie să fie ridicată în 12 luni de la data eliberării autorizaţiei, urmând deci să fie gata pe data de 7 septembrie 2017. De câteva săptămâni, construcţia pieţei a şi fost începută. Incinta spaţiului agro-alimentar a fost împrejmuită cu gard de protecţie, dincolo de care se poate zări structura din metal a noii pieţe. Atât cât se poate vedea peste împrejmuire, aceasta este deja ridicată până la etajul unu, lucrându-se acum pentru întregirea scheletului de metal spre partea de acoperiş.piata spital (1)

O clădire cu un etaj

Piaţa din 1 Mai va fi o investiţie privată 100%. SC Cuture by AMC SRL a precizat, în autorizaţia de construire, că va efectua lucrări în sumă de 1.457.887,00 de lei. Proiectul noii pieţe a fost elaborat de Biroul de Arhitectură Raluca Midava, cu sediul pe strada Constantin Lecca, şi propune o soluţie P+1, adică parter şi un etaj: suprafaţă construită – 974,30 metri pătraţi,  suprafaţă desfăşurată – 1.302,50 metri pătraţi, suprafaţă utilă – 1.216,95 de metri pătraţi. Autorităţile au autorizat o construcţie cu fundaţii din beton armat, structură metalică şi acoperiş şarpantă metalică cu învelitoare din isopan, de culoare gri.

Condiţii impuse prin autorizaţia de construire

Există şi câteva condiţii care au fost impuse constructorului de către Primăria Craiova. Prin autorizaţie, acesta este obligat să respecte o distanţă de 12,5 metri liniari din axul străzii „Tabaci”. De asemenea, se menţionează că respectiva construcţie va avea caracter provizoriu şi se va desfiinţa „prin grija şi pe cheltuiala beneficiarului, în termen de 30 de zile de la sesizarea în scris a Primăriei Craiova, în funcţie de necesităţile urbanistice, fără a solicita despăgubiri”. Arhitecţii municipalităţii au specificat ca, la recepţia lucrărilor, să se prezinte „dovada ridicării deşeurilor provenite în urma lucrărilor de construire, precum şi certificatul de performanţă energetică al clădirilor”, după cum se precizează în autorizaţia de construire. Printre altele, autorităţile i-au impus concesionarului să obţină şi avizul de securitate la incendiu pentru toate clădirile care se vor face în incinta pieţei, aviz pe care trebuie să îl prezinte la recepţia lucrării.