Încă două mine închise

0
56

mineGuvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Ajutorul de stat aprobat în baza prevederile Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ creşte cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea şi Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activităţii şi necesită trecerea lor imediată în programul de închidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024.

Închiderea celor 2 unităţi se va realiza, astfel, în condiţii de siguranţă şi protecţia mediului, cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în cazul nerespectării prevederilor specifice închiderii minelor. De asemenea, se vor recupera şi vor fi aduse la suprafaţă utilajele exsitente în aceste mine (motoare, redresoare, staţii de transformare etc.), care conţin lubrifianţi ce pot polua apele subterane.

Închiderea celor 2 unităţi de producţie se va realiza până la sfârşitul anului 2018.

Ministerul Energiei – România a prenotificat Comisiei Europene intenţia de modificare a ajutorului de stat, iar măsura va fi implementată după obţinerea deciziei de autorizare de la European Commission