Elevii şi studenţii moldoveni, ajutaţi să voteze

0
57

votTransport gratuit pentru elevii şi studenţii moldoveni în România care vor vota la alegerile din Republica Moldova în secţii electorale de pe teritoriul ţării noastre. Este măsura luată ieri de Guvern printr-o OUG.

Elevii şi studenţii moldoveni în România, cu vârsta de peste 18 ani, care îşi vor exercita dreptul de vot la alegerile din Republica Moldova în secţii electorale deschise pe teritoriul ţării noastre, beneficiază de bilet de tren dus-întors gratuit, stabileşte o Ordonanţă de Urgenţă adoptată de guvern în şedinţa de astăzi.
Măsura are scopul să asigure posibilitatea cât mai multor tineri din Republica Moldova, aflaţi la studii în România, să-şi exercite dreptul de vot.

Este vorba despre o călătorie gratuită dus-întors, cu tren regio şi interregio, clasa a II–a, în perioada 12 – 13 noiembrie 2016, către şi dinspre localităţile cu secţii de votare de pe teritoriul României, respectiv: Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova.

Biletul de călătorie va fi eliberat la casele de bilete ale staţiilor şi agenţiilor de voiaj, pe baza actului de identitate care să ateste calitatea de cetăţean a Republicii Moldova şi a carnetului de elev/student vizat pentru anul şcolar/universitar în curs sau adeverinţei eliberate de instituţia de educaţie la care este înscris. Ministerul Transporturilor va transmite astăzi o circulară agenţiilor de bilete pentru a facilita aplicarea revederilor acestei ordonanţe de urgenţă.

Este obligatorie procurarea biletului atât pentru dus, cât şi pentru întors, iar călătoria de întoarcere va avea loc în ziua de 13 noiembrie 2016. Pe biletul de călătorie vor fi menţionate numele şi prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria şi numărul actului de identitate, calitatea de elev (E) sau student (S).

Operatorii de transport feroviari care asigură transportul vor prezenta la Ministerul Transporturilor – Direcţia Economică, până pe 25 noiembrie 2016, o situaţie a călătorilor care au beneficiat de această gratuitate, în baza ordonanţei de urgenţă de astăzi. Aceasta va cuprinde numele şi prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria şi numărul actului de identitate, călători expediaţi, călători km şi valoarea totală a călătoriei. Contravaloarea biletelor gratuite va fi recuperată de operatorii de transport feroviari de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, până la sfârşitul anului curent.