Ponta, despre criza refugiaţilor: Dacă vrem să avem succes trebuie să colaborăm cu societatea civilă

0
150

Premierul Victor Ponta a cerut, ieri, sprijinul organizaţiilor neguvernamentale şi societăţii civile în ansamblu pentru integrarea refugiaţilor care ar putea sosi în România. “Nu cred că pot doar autorităţile să facă ceva în ceea ce priveşte integrarea unor persoane pe un termen scurt, mediu sau lung în societatea românească. (…) Nu pot doar autorităţile, cu mijloacele pe care le avem. Luăm nişte oameni, îi punem în nişte clădiri şi cu asta-basta. E vorba totuşi de copii, în primul rând, care au nişte drepturi internaţionale unanim recunoscute şi mă refer aici la şcoală, grădiniţă, la îngrijire medicală, e vorba despre dorinţa de a găsi un loc de muncă pentru că, altfel, pe bună dreptate, societatea zice: ce facem, plătim de la noi pentru alţii? (…)

E vorba despre pregătirea comunităţilor locale oriunde vor fi asemenea situaţii ca să nu ne comportăm ca în urmă cu o mie de ani, să ne speriem că vine cineva şi trebuie să fugim noi. (…) Dacă vrem să avem succes trebuie să colaborăm. (…) Noi ştim să păzim graniţa, să facem nişte facilităţi de cazare, dar mai mult de atât nu putem face decât împreună cu societatea civilă”, a afirmat Ponta, la întâlnirea cu reprezentanţi ai societăţii civile, la Palatul Victoria, pe tema crizei refugiaţilor.

Premierul a insistat asupra soluţiilor care trebuie identificate în cazul copiilor, subliniind că rolul organizaţiilor neguvernamentale în acest caz este foarte important. “Pentru că sunt şi reprezentanţii UNICEF, Salvaţi Copiii, primul lucru cred că ar trebui să avem nişte soluţii de azi, de mâine, în special pentru copii. Dacă va fi cazul, să ştim ce facem, că oamenii maturi se mai descurcă. Aici rolul organizaţiilor neguvernamentale, al comunităţii din România e foarte important şi puteţi fi mult mai eficienţi decât poate să fie statul român”, a adăugat Ponta.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea membrilor societăţii civile, care săptămâna trecută au transmis un apel autorităţilor să îşi reconsidere atitudinea în privinţa crizei refugiaţilor. Mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Asociaţia Pro Democraţia, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Salvaţi Copiii România, Comunitatea Sirienilor din România, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci, au participat la întâlnirea de la Palatul Victoria.