Deficit la ANP de 7.408 locuri de cazare pentru deţinuţi

0
103

Citiva detinuti joaca remi, sambata, 11 februarie 2006, intr-o celula din Penitenciarul Barcea, judetul Hunedoara. Statul aloca zilnic pentru hrana unui detinut intre 53.200 si 75.620 lei vechi, suma aproape dubla fata a unui unui bolnav internat in spital. Detinuti  -  penitenciar

Ministrul Justiţiei,  Tudorel Toader şi vicepremierul Marcel Ciolacu au vizitat la data de 31 august 2017, o unitate militară dezafectată din localitatea Unguriu, judeţul Buzău pentru a evalua posibilitatea transformării într-un penitenciar. Unitatea militară se află pe o suprafaţă de aproximativ 150.000 de metri pătraţi şi este luat în calcul transferul de la Ministerul Apărării Naţionale către Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei  reiterează angajamentul său de a continua eforturile pentru remedierea condiţiilor de detenţie din sistemul penitenciar românesc şi îmbunătăţirea mediului de lucru pentru angajaţi în scopul de a se conforma standardului impus de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
În prezent, la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se înregistrează un deficit de 7.408 de locuri de cazare, existând 26.529 deţinuţi pe 19.108 locuri raportat la suprafaţa de 4 m2 per deţinut.
Reamintim că, în contextul remedierii condiţiilor de detenţie, Guvernul României a aprobat, în cadrul şedinţei de ieri, 30 august 2017, achiziţionarea, de către Ministerul Justiţiei, a unui studiu de fezabilitate destinat construirii unui penitenciar de 1.000 de locuri de cazare în comuna Berceni din judeţul Prahova.