În învăţământul profesional şi dual mai sunt locuri disponibile

0
107

S-a încheiat prima etapă a admiterii în învăţământul profesional şi, ca o noutate, a celui dual, în învăţământul de stat. Unele specializări sunt căutate, altele mai puţin, dar va urma şi cea de-a doua sesiune, la sfârşitul acestei luni.

atelierS-a încheiat prima sesiune de admitere în învăţământul profesional şi, pentru prima dată, în cel dual. În prima fază , şi-au depus dosarele 713 elevi, pe ambele secţiuni, faţă de 610 în anul precedent. În perioada şcolară 2017/2018 sunt scoase 1.400 de locuri, faţă de 1.260 în 2016/2017.

«Putem vorbi despre o situaţie, după prima etapă de admitere, în învăţământul profesional şi dual, cu cele mai căutate şi cele care au, deocamdată, cerere redusă. Astfel, la Colegiul „Ştefan Odobleja”, pe dual, la „mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice” sunt ocupate toate locurile. Aici, la învăţământul profesional, din păcate, până acum, pentru cele 14 locuri disponibile la „electronist aparate şi echipamente” nu s-a înscris nimeni. La Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, pe forma profesională, la „bucătar” a mai rămas un loc (27 din 28), iar la „ospătar” mergem pe 34 din 42. La Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, la „mecanic auto”, pe profesional, toate cele 28 de poziţii disponibile sunt „pline”. În ceea ce priveşte Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, pe dual, la „ospătar” sunt ocupate toate cele 14 poziţii. Pe dual, Liceul Tehnologic Auto şi-a completat lista, iar, la profesional, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto are prinse 28 din cele 56 disponibile la „mecanic auto”. În Poiana Mare, la Liceul Teoretic „George Şt. Marincu”, la „agricultor culturi de câmp”, din 28 de poziţii sunt acoperite 14», a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Etapa a II-a va debuta la finalul acestei luni

Etapa a doua de admitere în învăţământul profesional de stat va debuta pe 29 august când, până pe 31, unităţile de învăţământ gimnazial trebuie să elibereze fişele de înscriere pentru candidaţii care nu au participat la etapa I, sau care au fost prezenţi , însă nu au fost repartizaţi ori admişi în această formă de învăţământ. Tot în perioada amintită va avea loc şi înscrierea elevilor. Pe 31 august, la sediul unităţilor de învăţământ se va afişa lista candidaţilor înscrişi, precum şi a graficului de desfăşurare a probelor de preselecţie, acolo unde este cazul. Va urma, unde situaţia o impune, susţinerea examenelor de departajare, întregul proces încheindu-se pe 11 septembrie, atunci când va fi afişată lista finală a şcolarizaţilor.