Dezvoltarea durabilă, temă de actualitate

0
370

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în colaborare cu Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova şi Agenţia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, continuă activităţile din cadrul proiectului Erasmus+ „Acteurs du Territoire pour une Education a la Citoyennete Mondiale (ACTECIM)”. Profesori  şi cercetători din Craiova, Lyon, Torino, Genoble au participat la Torino, în perioada 10-12 iulie la întâlnirea internaţională, prilej cu care s-a realizat o analiză a activităţilor desfăşurate în proiect.

panaitEchipele celor trei instituţii craiovene au fost felicitate pentru modul în care au gestionat evenimentul „Simulare O.N.U.” la Craiova, în perioada 3-7 aprilie, din cadrul ACTECIM. Acest proiect, coordonat de Academia din Lyon,  reuneşte universităţi, şcoli, licee, colectivităţi teritoriale şi asociaţii nonguvernamentale din trei regiuni europene: regiunea Sud-Vest „Oltenia”, regiunea Rohne – Alpes şi zona Piemont, care reflectează asupra educaţiei pentru dezvoltarea durabilă şi solidaritatea internaţională. În urma celor trei zile de analiză, în care fiecare ţară a prezentat modul în care s-au realizat cursurile de formare cu cadrele didactice din şcolile implicate în proiect, s-au stabilit sarcinile şi termenele pentru următoarele întâlniri, în vederea elaborării unui curs în care să se regăsească problemele comune celor trei ţări, în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă şi solidaritatea internaţională.

pom«Echipa Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a elaborat suportul de curs şi a format 40 de cadre didactice din unităţile de învăţământ partenere: Liceul „Voltaire”, Liceul „Charles Laugier”, Liceul „Traian Vuia” şi Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul”, toate din Craiova, care şi-au dezvoltat competenţele în dezvoltarea durabilă şi solidaritatea internaţională. Aceste abilităţi au fost transmise elevilor, cei care sunt principalii beneficiari ai procesului de învăţământ. Fiecare dintre cele patru unităţi de învăţământ, coordonate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, a dezvoltat câte un proiect prezentat la întâlnirea din aprilie, la care s-au reunit aproximativ 200 de elevi, profesori şi cercetători din Craiova, Lyon, Grenoble şi Torino», a precizat prof.  Gabriela Panait, inspector la ISJ Dolj şi managerul proiectului.

Trebuie amintite şi temele puse în discuţie de către participanţi: Liceul „Traian Vuia”, cu Casa „Creangă” (existenţa unui loc în care să se desfăşoare acţiuni menite salvării mediului); Liceul „Charles Laugier” – program axat pe pericolul folosirii pesticidelor şi îngrăşămintelor agricole sintetice; Liceul „Voltaire” – (alimentaţie raţională, prin prezentarea produselor de sezon); Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” – programul „Curtea Banului Mihai”, prin care se arată reabilitarea parcului din curtea instituţiei de învăţământ. Proiectul continuă, cu două întâlniri, cu respectarea statutului de gazde, şi anul viitor.