Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova

0
247
rogozin
Dmitri Rogozin

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, în urma unei decizii luate ieri de Guvernul de la Chişinău, relatează presa moldoveană. Decizia a fost luată în contextul în care vicepremierul rus şi-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chişinău, dacă autorităţile din Republica Moldova îi vor oferi garanţii de securitate şi de survolare a spaţiului aerian al tuturor ţărilor de tranzit, potrivit site-ului cotidianului Timpul.

Propunerea a fost înaintată de Andrei Galbur, ministrul de Externe şi Integrare Europeană, şi susţinută de premierul moldovean Pavel Filip. “După cum aţi observat, viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a făcut o serie întreagă de declaraţii şi comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova şi poporului său. Voi invoca ultimul interviu acordat de Dmitri Rogozin postului de televiziune Rosia 24, în care acesta şi-a permis să dea aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova şi implicit a cetăţenilor ţării noastre”, a declarat Galbur. “Modul în care au fost trataţi cetăţenii ţării noastre şi cetăţenii Republicii Moldova este inadmisibil”, a declarat Pavel Filip, informează ediţia moldovenească a agenţiei de ştiri Sputnik.

Avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin nu a primit vineri permisiunea de a tranzita spaţiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava tranzitase state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Slovacia şi Ungaria, dar nu i s-a permis survolarea României. Aeronava rusă alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R.Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relaţie tensionată.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, şi cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.