Toader, despre percheziţiile de la Guvern: Fiecare răspunde pentru ceea ce face, indiferent de statut

0
447
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, referitor la percheziţiile DNA la Guvern şi la sesizarea făcută de procurori, legată de compromiterea intereselor justiţiei, că “fiecare răspunde pentru ceea ce face, indiferent de statut”. “Fiecare răspunde pentru ceea ce face, indiferent de statutul şi demnitatea pe care o are, indiferent de ce parte se află în raportul juridic de tragere la răspundere penală. E treaba judecătorilor constituţionali, dacă vor fi sesizaţi, să se pronunţe cu privire la existenţa unui conflict, la faptele care au general conflictul, măsuri care trebuie luate pe viitor”, a spus ministrul Justiţiei.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general în legătură cu un comunicat de presă trimis de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, în contextul percheziţiilor care au avut loc luni la sediul Guvernului, DNA precizând că au fost furnizate detalii ce pot afecta ancheta penală. Concret, procurorii cer Parchetului General să aprecieze dacă este necesară sesizarea din oficiu privind infracţiunea de compromitere a intereselor justiţiei.

Demersul DNA vine după ce, în conţinutul unui comunicat transmis marţi, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a făcut referire la verificările procurorilor. “A inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfăşurare a acesteia. Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziţiei şi se fac referiri la calitatea persoanelor audiate şi la natura probelor. Datele din anchetă au fost devoalate de instituţia guvernamentală în condiţiile în care, anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică”, conform sursei citate.

DNA precizează că detaliile referitoare la percheziţii şi audieri de persoane este strict reglementat. “Informaţii de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei şi stabilite numai de organul de urmărire penală”, conchide DNA.

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a transmis, marţi, un comunicat de presă în care informa că mai mulţi procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA Bucureşti au efectuat percheziţii, în baza unui mandat de percheziţie domiciliară emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria.

“Percheziţia s-a desfăşurat între orele 15.00 şi 19.00 şi a vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate de către minister în aceeaşi zi. Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului şi din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii şi filmări pe toată perioada percheziţiilor”, conform sursei citate.