Pensionările în justiţie: 46 de judecători ÎCCJ îndeplinesc condiţiile

0
254

46 de judecători ÎCCJ46 de magistraţi ai instanţei supreme îndeplinesc condiţiile de pensionare, potrivit unei evidenţe a judecătorilor ÎCCJ care şi-ar putea depune dosarele până la 31 decembrie 2017, potrivit unor surse din sistem. Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că, până în prezent, în contextul modificării legii pensiilor speciale, niciun magistrat ÎCCJ care îndeplineşte condiţiile nu şi-a depus dosarul de pensionare. Proiectul de OUG privind modificarea legii pensiilor speciale cuprinde şi modificări pentru magistraţi.

CSM: 26 de cereri de pensionare, în curs de soluţionare. Opt dintre ele, înregistrate în ultimele zile

26 de cereri de pensionare ale magistraţilor sunt în curs de soluţionare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), luni şi marţi fiind depuse opt astfel de solicitări, potrivit unui răspuns oficial transmis de CSM, la solicitarea MEDIAFAX. „În prezent, sunt în curs de soluţionare 18 cereri de eliberare din funcţia de judecător prin pensionare (din care şase cereri au fost înregistrate între 30 iulie şi 2 august), precum şi opt cereri de eliberare din funcţia de procuror (şase cereri au fost înregistrate în intervalul 3-21 iulie, iar alte două cereri în data de 2 august)”, arată CSM, în documentul precizat. De asemenea, Plenul CSM a propus eliberarea din funcţia de judecător pentru care nu au fost încă emise decretele Preşedintelui României, pentru nouă judecători.

Astfel, potrivit draftului proiectului “judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiei lunare sau de salariul de bază lunar, după caz, din ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării”.

Legea în vigoare prevede ca judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură să beneficieze, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

În ceea ce priveşte creşterea pensiilor, în draft se menţionează că “pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menţine pensia de serviciu aflată în plată”.

În prezent, potrivit legii, “pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează anual în raport cu media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni a judecătorilor şi procurorilor în activitate”. După anunţul privind schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale şi a actualizării acestora, sute de persoane din sistemul de ordine publică şi apărare au cerut pensionare.