Cod roşu de caniculă! MAE a emis avertizări de temperaturi extreme în Europa

0
243

Ministerul Afacerilor Externe a emis avertizări de temperaturi ridicate pentru începutul lunii august în mai multe state europene, printre care Ungaria, Italia, Serbia şi Croaţia. Este cod roşu de caniculă în Ungaria şi Serbia. Temperaturile vor atinge şi 42 de grade la umbră.

MAEMai multe judeţe din Ungaria se confruntă, începând de marţi dimineaţă, cu un cod roşu de caniculă. Acestea sunt Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok şi Békés. În restul ţării este în vigoare o avertizare cod portocaliu de caniculă. “Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Ungaria că Inspectoratul de Meteorologie local a emis o atenţionare de cod roşu de temperaturi extreme din dimineaţa zilei de 02 august 2017, pentru judeţele Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok şi Békés. Pentru celelalte judeţe, mai puţin Nógrád şi Borsod-Abaúj-Zemplén, va fi în vigoare un cod portocaliu”, informează MAE.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, şi să aibă la dispoziţie suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare. Autorităţile ungare au anunţat că este de aşteptat ca situaţia să se permanentizeze în prima decadă a lunii august.

Prima săptămână din august aduce temperaturi foarte ridicate şi în Italia. În regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata şi Puglia temperaturile vor depăşi 40 de grade. “Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia că prognozele meteorologice indică o creştere semnificativă a temperaturilor, peste media caracteristică acestei perioade, îndeosebi în prima săptămână a lunii august 2017. Astfel, temperaturile vor depăşi 40 de grade în următoarele zile, în regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata şi Puglia. Temperaturi foarte ridicate se vor înregistra, de asemenea, în Toscana, Umbria, Marche, Campania, Friuli Venezia Giulia şi Veneto. În aceste condiţii, regiunile din centrul şi sudul Italiei se confruntă cu un risc sporit de incendii de vegetaţie şi cu secetă”, precizează MAE.

MAE recomandă cetăţenilor români să consulte site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/, pentru informaţii cu privire la starea vremii, actualizate în permanenţă.

În intervalul 1-4 august sunt anunţate temperaturi extreme şi în Serbia, unde meteorologii au instituit cod roşu de caniculă. “Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Serbiei că Institutul de Hidrologie al Republicii Serbia a emis o avertizare privind creşterea semnificativă a temperaturilor pentru perioada 1-4 august 2017, fiind emis cod roşu de căldură pentru regiunile: Backa, Banat, Srem, Belgrad, Şumandija, Pomoravlje, în zonele de Est, Sud-Est şi Vest ale Serbiei, precum şi un cod galben pentru zona de Sud-Vest a Serbiei, precum şi în Provincia Kosovo şi Metohija”, mai precizează MAE.

Avertizare de caniculă este până pe 7 august şi în Muntenegru. “Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul de Hidrometeorologie şi Seismologie muntenegrean a emis o avertizare de temperaturi extreme, caniculare, în perioada 1 – 7 august 2017, ceea ce ar putea produce noi incendii de vegetaţie uscată şi păduri”, informează MAE.