N-avem respiro, e fiesta pe San Siro!

0
383

AC Milan – Universitatea Craiova

Milano, „San Siro”, ora 20.45 (21.45, ora României) – ProTV

AC Milan: G. Donnarumma – Abate, Zapata, Musacchio, R. Rodriguez – Bonaventura, Kessie, Montolivo – Niang, Cutrone, Borini. Antrenor: Vicenzo Montella. Rezerve: Storari – Antonelli, Conti, Gomez, Calhanoglu, Andre Silva, Locatelli.

Universitatea Craiova: Calancea – Dimitrov, Spahija, Kelic, Briceag – Zlatinski, Rossi, Bancu – Gustavo, Mitriţă, Băluţă. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: Mitrovic – Tiago Ferreira, Barthe, Mateiu, Screciu, Bărbuţ, M. Roman.

Arbitri: Nikola Popov – Georgi Todorov, Martin Venev (toţi din Bulgaria).

media-150079251885552600

La 37 de ani de la duelul cu Inter Milano, Ştiinţa revine pe legendara arenă, întânind AC Milan, a doua echipă a Europei ca trofee Champions League

Până la înfrângerea cu AC Milan, de la Severin, Ştiinţa nu pierduse acasă cu o echipă italiană. Fiorentina cedase de două ori pe „Central” (0-1 şi 1-3), iar Internazionale reuşise doar o remiză (1-1). Pe de altă parte, premiere ar fi şi dacă alb-albaştrii ar înscrie sau ar obţine o victorie de pe tărâm italian, la anterioarele vizite înregistrând o remiză, 0-0, şi două eşecuri: 0-1 şi 0-2. Un succes însă alb-albastru la Milano ţine totuşi de domeniul miracolului, ar fi cu siguranţă ceva anormal, oricât ne-ar conveni clişeele „şi ei au tot două picioare”, „orice meci începe de la 0-0” sau „niciun meci nu seamănă cu altul”. Băluţă şi ceilalţi „lei” trebuie acum să înfrunte „diavolii” în „iadul” numit San Siro, în faţa unei gloate rossonere de peste 60.000 de suflete, adică într-o ambianţă în care ai noştri n-au mai jucat. Atât pentru jucători, cât şi pentru fanii Ştiinţei va fi o experienţă unică, pe care trebuie să o savureze la maxim. Revenirea în Europa a Campioanei Unei Mari Iubiri beneficiază de un cadru ideal, o întoarcere în timp după acel 0-2 cu care Craiova Maxima pierdea, acum 37 de ani, în faţa Interului lui Altobelli. De altfel, o parte dintre eroii acelui meci vor fi şi acum pe San Siro să-şi încurajeze urmaşii.

Diferenţă uriaşă de buget, valoare, palmares

Statistica meciului tur demonstrează şi ea echilibrul din teren şi de pe tabelă. Universitatea a avut 43 % posesie, 3-4 şuturi pe poartă şi acelaşi raport la cornere. Pe Giuseppe Meazza va fi însă altceva. Presiunea va fi mai mare, în faţa unei asistenţe neobişnuit de mari pentru această perioadă, pentru această competiţie şi ţinând cont de adversarul fără cotă. Emulaţia în jurul Milanului este incredibilă, sutele de milioane de euro trebuie justificate rapid, printr-o reprezentaţie convingătoare, iar meciul cu Craiova este prima ocazie de a impresiona pe San Siro. Cu siguranţă, „diavolii” sunt montaţi să spulbere Universitatea, chiar dacă starurile Bonucci şi Biglia nu sunt în lot. Diferenţa de buget, de valoare sau de palmares este uriaşă, aşa că ai noştri n-ar trebui să-şi pună problema calificării, ci de a ieşi cu capul sus de pe San Siro, după un meci pe care şi ei şi suporterii îl vor putea povesti urmaşilor. Este o revenire de gală în Europa, trebuie să îmbrăcăm outfit-ul potrivit şi să respectăm evenimentul. Ne-am respectat blazonul când am fost amfitrioni, trebuie să fim demni de o seară de vis pe unul dintre stadioanele de legendă ale Europei. O scurtă a bugetului de transferuri (200 de milioane de euro vs 200.000 de euro), sau a palmaresului (7 Champions League vs o semifinală de Cupa UEFA) ne confirmă postura de outsideri, dar nimeni nu ne poate lua plăcerea fotbalului pe care o vom trăi într-o seară magnifică pe San Siro. Câteva mii de fani ai Ştiinţei vor trăi ceea ce ei sau părinţii lor au visat dintotdeauna şi n-au avut vreodată ocazia, să-şi reprezinte din tribune echipa, oraşul într-un asemenea meci fabulos, pe un asemenea stadion mitic.

Băluţă: „Va fi un meci unic pentru noi”

20614404_1383694178405465_450145056_n„Urmează un meci greu pentru noi, dar se poate întâmpla orice la Milano. Dacă avem atitudine, putem obţine un rezultat bun” spune Mangia, care speră probabil să nu plece cu mai multe goluri încasate decât la vizita anterioară pe Meazza, un Milan – Palermo 3-0, pe vremea când „diavolii” se numeau: Ibrahimovic, Nesta, Robinho, Seedorf sau Thiago Silva. Căpitanul Ştiinţei, Alex Băluţă, ştie că partida de astăzi va fi o sărbătoare şi trebuie tratată ca atare. „Noi mergem să ne jucăm şansa. Va fi un meci unic pentru noi, va trebui să stăm în teren aşa cum am stat la Severin pentru că reprezentăm Universitatea Craiova” spune decarul Ştiinţei, care doar împotriva Milanului nu a marcat în acest sezon.

Argentinianul Musacchio preia discursul motivator al lui Montella. „Bonucci e printre cei mai buni jucători din lume şi e uşor să joci alături de el, dar nu ne gândim la viitor, ci să câştigăm fiecare meci în parte. Începem cu Craiova, i-am văzut în România şi nu e uşor să-i baţi. E important să avem susţinere importantă din partea fanilor la returul din Europa League” a spus stoperul argentinian adus de la Vilarreal cu 20 de milioane de euro.

San Siro, „templul fotbalului”

20561896_1383694348405448_421392438_nSan Siro este al optulea stadion din Europa şi primul din Italia ca şi capacitate, cu 80.018 locuri. Primul inel are 28.107 locuri, al doilea inel are 32.366 de locuri, iar al treilea inel, acolo unde va fi poziţionată şi galeria Ştiinţei, are 19.545 de locuri, alte aproximativ o mie de locuri fiind speciale. Din 1980 stadionul poartă şi numele lui Giuseppe Meazza, dublu campion mondial cu squadra azzurra, el evoluând atât pentru Inter, cât şi pentru AC Milan. San Siro a fost inaugurat în 1925, iar primul meci găzduit a fost Inter – Milan 6-3. La început, pe această arenă a evoluat AC Milan, iar din 1947 a devenit şi casa lui Internazionale. A fost renovat pentru Coppa del Mondo 1990, când a găzduit 6 meciuri, dar acolo s-au organizat şi partide de la Mondialul din 1934 sau de la Europeanul din 1980. Pe San Siro s-au disputat finalele Champions League din 1965 (Inter – Benfica 1-0), 1970 (Feyenoord – Celtic 2-1), 2001 (Bayern – Valencia 5-4, d.p) şi 2016 (Real – Atletico 2-1). Un tur al stadionului din Milano, care include şi vizitarea muzeului celor două echipe milaneze, costă 17 euro. În ultimii ani, după ce suprafaţa de joc a trebuit schimbată foarte des, iarba naturală a primit o „consolidare” artificială, respectiv în subteran este protejată de anumite fibre sintetice, care o protejează.