Raed Arafat: Telemedicina este viitorul. Noul sistem 112 ar putea să permită viitor video call-uri

0
330

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că telemedicina „este viitorul” şi că este avut în vedere ca noul sistem 112 să permită, în viitor, video call-uri. „Sunt trei centre momentan pe telemedicină, Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi”, a mai spus şeful DSU.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe, că telemedicina este viitorul şi că va juca un rol major în cazul accidentelor vascular-cerebrale. „Mai ales partea video, pentru că poţi asista un diagnostic la distanţă, poţi asista un pompier într-o zonă rurală sau un asistent văzând de la distanţă şi punând bolnavul să facă anumite mişcări cât să poţi să-ţi dai seama dacă este sau nu. Deci acesta este viitorul”, a spus şeful DSU.

Arafat a menţionat că noul sistem 112 va permite în viitor video-call-urile, fapt ce va eficientiza luarea deciziilor în timpi optimi de către personalul dispeceratului. „Folosirea telemedicinei în prespital devine extrem de importantă, noul sistem 112 va permite video-call-ul în viitor. Suntem în discuţii cu STS-ul şi în momentul în care va permite video-call-ul, înseamnă că şi apelantul dacă la dispecerat personalul e instruit poate să transmită nişte imagini pe baza cărora se pot lua decizii”, a spus şeful DSU.

Potrivit aceleiaşi surse, în acest moment pe teritoriul României sunt trei centre pe telemedicină – Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi. „Sistemul acum este în upgradare, deci avem un program prin Banca Mondială ca să-l upgradăm (…) Telemedicina se poate realiza şi între spitale ”, a conchis Raed Arafat. (Sursa: Agerpres)