Face puşcărie după ce l-a ucis pe concubinul mamei sale

0
363


Un bărbat de 47 de ani, din comuna doljeană Cetate, a fost condamnat la 6 ani şi 11 luni de închisoare pentru omor, după ce şi-a recunoscut faptele şi a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi poliţiştii doljeni au stabilit că bărbatul, băut fiind, l-a bătut pe concubinul mamei sale, un localnic de 67 de ani, şi l-a tăiat la gât cu un cuţit, provocându-i leziuni de violenţă în urma cărora acesta a decedat, dar a lovit-o şi pe mama sa, cu pumnii şi cu o bâtă din lemn, provocându-i leziuni pentru vindecarea cărora necesită 45-50 zile de îngrijiri medicale.

tribunalReamintim că faptele s-au petrecut în prima zi a acestui an, în comuna doljeană Cetate. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în cauză, duminică, 1 ianuarie a.c., în jurul orei 17.00, pe fondul consumului de alcool, Marian Lican, 49 de ani, a avut un conflict cu mama sa, Ioana Mogoi, de 72 de ani, şi cu concubinul acesteia, Gheorghe Mitu, de 67 de ani, în imobilul celui din urmă, din satul Moreni, strada Teilor. În timpul scandalului, Marian Lican l-a luat la bătaie pe concubinul mamei sale, lovindu-l mai întâi cu pumnii. L-a înţepat apoi pe Gheorghe Mitu cu un cuţit pe care l-a luat de pe masa din încăpere. N-a scăpat de bătaie nici măcar mama sa, pe care a lovit-o cu un ciomag pe care l-a avut asupra sa.

Un vecin care îl căutase pe Marian Lican a văzut că acesta era agitat şi foarte tulburat, incoerent şi spunea că se duce să se spânzure, pentru ca îl tăiase pe Gheorghe Mitu. Vecinul a văzut că victima era tăiată la gât şi sângera, a văzut-o şi pe mama lui Marian plină de vânătăi şi a vrut să sune la salvare. Nici femeia, nici concubinul ei nu l-au lăsat însă, bărbatul tăiat spunând că o să-i treacă până ziua următoare. Autorul a luat un alt cuţit de pe masă, ameninţând că se sinucide, astfel că vecinul i l-a luat din mână, l-a găsit şi pe cel folosit să-l înjunghie pe Mitu şi le-a aruncat în sala de la intrare, pentru ca Lican să nu le găsească, cele două cuţite fiind descoperite acolo de echipa de cercetare la faţa locului. Bărbatul le-a declarat anchetatorilor că apoi a plecat şi l-a anunţat pe un nepot de-al lui Mitu cu privire la incident, acesta spunându-i că are invitaţi şi că se va duce să vadă ce face Mitu mai târziu.

Luni, 2 ianuarie a.c., în jurul orei 13.00, Ioana Mogoi văzând că nu se mai trezeşte concubinul ei, l-a mişcat, şi-a dat seama că e mort, a ieşit din casă şi la poartă l-a observat pe un alt vecin, căruia i-a spus să vină repede că fiul ei l-a omorât pe Gheorghe Mitu. Bărbatul a intrat în casă şi a observat că victima era decedată în pat, plină de sânge pe faţă şi pe piept, dar şi pe haine, după care a sunat la 112, la faţa locului sosind organele de poliţie şi ambulanţa.

A recunoscut comiterea faptelor

Potrivit concluziilor preliminare emise la de Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova şi ataşate la dosarul cauzei, moartea numitului Mitu Gheorghe, în vârstă de 67 de ani, a fost violentă. S-a datorat şocului hemoragic urmarea unei plăgi tăiate înţepate submandibulare, cu interesare vasculară (singulară externă). Leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu şi de corpuri dure, zgâriere şi lovire cu corp tăietor-înţepător (posibil cuţit sau similar). În ceea ce o priveşte pe Ioana Mogoi, medicii legişti au constatat că „prezintă leziuni traumatice ce pot data din 01/02.01.2017. Au putut fi produse prin lovire cu corp dur şi compresiune cu mâna. Necesită 45-50 zile de îngrijiri medicale”.

Marian Lican a fost reţinut pe 2 ianuarie a.c., a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi audiat, recunoscând comiterea faptelor, şi a fost reţinut pentru 24 de ore în baza ordonanţei emise de procuror. Marţi, 3 ianuarie a.c., a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de omor şi violenţă în familie, propunere admisă de instanţă, care a emis pe numele său mandat de arestare pentru 30 de zile.

Pe 23 februarie s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Marian Lican a fost trimis în judecată pentru omor şi violenţă în familie, iar pe 28 iunie a.c. a fost pronunţată sentinţa. Bărbatul, care a recunoscut comiterea faptelor, a primit o pedeapsă de 6 ani şi 8 luni închisoare pentru omor şi 9 luni pentru violenţă în familie, cele două fiind contopite într-una totală de 6 ani şi 11 luni închisoare: „Inculpatul Lican Marian urmează să execute în final pedeapsa principală rezultantă de 6 ani şi 11 luni închisoare cu executare în regim de detenţie”, se arată în hotărârea instanţei, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Între timp însă, inculpatul rămâne în spatele gratiilor.