Separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor

0
235

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că ia în calcul schimbarea statutului procurorului, în sensul că acesta ar putea să nu mai fie magistrat. Ministrul a precizat că aşteaptă propunerile CSM în acest sens.

Tudorel Toader
Tudorel Toader

        “Eu am încredere în propunerile care vor veni de la CSM. Cu siguranţă nu vor fi reţinute toate dar aştept după ce trimit pachetul de legi ale justiţiei  la CSM, aştept propunerile dumnealor inclusiv cu privire la statutul procurorului, dacă rămâne sau nu magistrat, dacă este echivalent cu judecătorul. Există o dezbatere publică cu privire la stat procurorului, la salarizarea procurorului. Există o prevedere care e în vigoare astăzi, care permite procurorului să treacă judecător şi invers, prin aprobarea CSM .

         Precizările au fost făcute după ce, pe 29 mai, la Constanţa, şefii de tribunale au adoptat o Rezoluţie prin care solicită “separarea atribuţiilor CSM referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor”. La întâlnirea de marţi a participat şi ministrul Justiţiei. “Rezoluţia presupune separarea carierelor, aceasta este dorinţa colegilor. Cum judecătorii nu se amestecă în procedurile de numiri în marile parchete, aşa este corect şi la noi, să nu existe aceasta, să-i spunem intruziune. E mult spus intruziune. Tot ce e acum pe plen în ceea ce priveşte cariera judecătorilor şi a procurorilor să coboare pe secţii. Plenul să aibă atribuţie de reprezentare, nu de a hotărî pe ambele profesii”, a declarat judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, pentru MEDIAFAX.

          În document se solicită judecătorilor CSM “să denunţe şi să se delimiteze de orice încălcări ale dispoziţiilor legale.” “Au fost situaţii când în CSM uneori s-a trecut peste lege în favoarea oportunităţii iar acest aspect a fost sancţionat numai de o parte dintre noi. Colegii noştri ne-au cerut socotoală şi ne-au cerut în mod expres, pentru transparenţă, să arătăm că nu vom fi nicioadată părtaş la astfel de fapt. Un exemplu este chiar sedinţa de săptămâna trecută, când s-a discutat regulamentul Inspecţiei Judiciare. Avem o dispoziţie de lege, s-a trecut peste lege şi regulamentul a fost modificat împotriva legii. Este un exemplu doar”, a explicat Baltag.

Asociaţia Procurorilor: Schimbarea statutului ar afecta funcţionarea statului de drept

procurorAsociaţia Procurorilor din România susţine că schimbarea statutului procurorului, în sensul ca acesta să nu mai fie magistrat, ar afecta funcţionarea statului de drept şi ar fi în contradicţie cu deciziile CCR. Ministrul justiţiei anunţa că aşteaptă propunerea CSM în legătură cu acest subiect. “Modificarea statutului procurorului ar fi o gravă eroare, ar aduce grave prejudicii funcţionării statului de drept, va genera nişte mişcări foarte periculoase pentru că nimeni nu va mai dori acestă carieră. Ar fi o problemă din punct de vedere al independenţei procurorului, în momentul în care va fi un agent al statului nu va mai avea independenţa de care se bucură un magistrat, ca în acest moment. Va slăbi lupta împotriva infracţionalităţii, ar contraveni deciziilor CCR în care se stabileşte că judecătorii şi procurorii au statut identic. Pe de altă parte, domnul ministru a făcut trimitere la deciziile CCR. Colegii (n.r judecători) nu au contestat statutul de magistrat al procurorului”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Gabor, preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România.