Tinerii, chemaţi să accese fonduri de dezvoltare

0
484
Ieri, Casa de Cultură a Studenţilor Craiova a fost gazda unei dezbateri pe tema politicilor publice pentru tineret, ocazionată de Ziua Naţională a Tineretului. S-a pus accent pe implicarea tinerilor în proiecte de dezvoltare, prin accesarea unor fonduri nerambursabile, care pot conduce la dezvoltarea comunităţii locale, cu atât mai mult cu cât Craiova îşi va depune candidatura pentru obţinerea titlului de Capitală a tineretului în România, în 2020.
Manifestarea a fost organizată de Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Craiova şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj. Tema dezbaterilor a fost cea a politicilor pentru tineret. „Avem ca scop principal implementarea politicilor guvernamentale pentru tineret, prin două programe: Centrele de tineret şi Acţiuni de tineret. Anul acesta , avem un concurs local de proiecte, este în plină desfăşurare, unde sunt disponibili peste 20.000 de lei, şi, până pe 21 mai, la ora 16:00, pot fi depuse, la sediul nostru, cererile de finanţare a proiectelor, tema fiind stimularea tinerilor în viaţa societăţii stimularea, perioada de derulare fiind 22 iulie – 25 octombrie 2019”, a precizat Diana Neamţu, consilier al DJST Dolj. La rândul său,  Ionuţ Dumitrache, director al CCS Craiova, a menţionat: „Nu voi spune foarte multe lucruri, dar ceva vreau să accentuez. Vă încurajez, pe voi, reprezentanţi ai tinerilor, să vă implicaţi foarte mult în aceste politici pentru tineret, mai ales în ceea ce ţine de partea locală. Trebuie să veniţi cu programe, să vă adresaţi comunităţii şi liderilor acesteia, pentru a aplica proiecte de dezvoltare”.
Reprezentant al Uniunii Europene, la Craiova
La întîlnirea de ieri, a participat şi Francesca Maria Cristea, reprezentantul Romîniei în Uniunea Europeană. Aceasta, prin funcţia deţinută, a prezentat obiectivele tineretului din România: „Sunt delegat al României la Uniunea Europeană şi este primul program de acest fel în UE, fiind atribuit ţării noastre pentru 2019 – 2027. Procesul de selecţie a avut loc în octombrie 2018, iar România a cţtigat acest drept. Sunt 11 obiective de atins, după consultări cu toate statele membre ale UE, iar România are de pus în aplicare punctul 7, cel al locurilor de muncă pentru toţi, unul pe care şi l-a asumat. Este vorba de garantarea unei pieţe a muncii accesibile, cu oportunităţi care să ducă la locuri de muncă pentru toţi tinerii”.
Sprijin de la Primăria Craiova
Primăria Craiova a fost prezentă prin Marina Andronache, de la Serrviciul de Imagine, care a punctat unele dintre principalele obiective, punând accent pe necesitatea absorbţiei de fonduri şi pe candidatura Craiovei la statutul de Capitală a tineretului în România, pentru 2020. „Este nevoie de accesarea fondurilor nerambursabile de către tineri. Suntem foarte deschişi şi aşteptăm să dăm aceşti bani. Vrem ca proiectele tinerilor să împânzească oraşul. În acest an, avem 200.000 de lei alocaţi pe politici de cultură, asistenţă socială, educaţie civică, unde pot aplica şi ONG-urile, şi 100.000 de lei numai pentru organizaţiile de tineret. Este o consultare publică, până pe 22 mai, astfel încât, în iunie, să fie deschisă depunerea de proiecte. De asemenea, va fi supus consultării publice regulamentul Consiliului consultativ al tinerilor, până pe 21 iunie, care, după aprobarea în Consiliul Local Municipal Craiova, să devină funcţionabil. În acest an, ne vom depune candidatura de Capitală naţională a tineretului, pentru 2020, pe 17 iunie, prin cooperarea între toate instituţiile implicate. Vreau să mai spun ceva: aşteptăm cât mai mulţi aplicanţi pentru proiecte, deoarece, dacă nu sunt accesaţi banii, fondurile alocate vor scădea”, a spus reprezentanta Primăriei Craiova.