Magicienii lemnului se întorc la „Story Wood Cut”

0
188
„Story Wood Cut”, proiectul cultural care s-a bucurat de un mare succes anul trecut, se întoarce la Craiova cu o nouă provocare. Sub magia motofierăstraielor, buștenii nefolositori se vor transforma acum în băncuțe decorate cu minunate personaje de poveste. Micuții vizitatori care vor poposi în Parcul Tineretului vor deveni, chiar și pentru câteva clipe, călători în lumea fantastică a basmelor.
Organizatorii „Story Wood Cut” au decis să se întoarcă la Craiova, cea de-a doua ediție fiind programată să se desfășoare în perioada 6-12 mai. Și de această dată, artiști ai lemnului, înarmați cu drujbe și fierăstraie foarte puternice, își vor petrece multe ore din zi cioplind și șlefuind buștenii nefolositori din Parcul Tineretului. Dacă anul trecut, parcul a fost îmbogățit cu câteva statui de care copiii au prins drag pe loc, sculptorii și-au propus acum să confecționeze obiecte de mobilier urban. Tulpinile copacilor care nu au mai putut fi ținuți în viață vor fi transformate în niște băncuțe confortabile. Pe lângă faptul că vor păstra intactă esența caldă a lemnului, artiștii își vor pune în evidență și măiestria în arta sculpturii cu drujbele, una extrem de spectaculoasă, și le vor decora cu minunatele personaje de poveste.
Ateliere inedite, pe aleile parcului
Cei curioși îi vor putea vedea la lucru pe Gabriel Rizea (Dolj), Viorel Rădăcină (Brașov), Ioan Ungur (Mureș), Adrian Voican (Vâlcea), Fănică Bălan (Neamț) și Gabriel Pătrașcu (Ilfov), care sunt invitații acestei noi ediții. Artiștii își vor instala tabăra pe aleile din Parcul Tineretului pe data de 6 mai, adică luni, și vor meșteri cu ajutorul instrumentelor lor, drujbele și fierăstraiele de mare putere, pe parcursul întregii săptămâni. La finalul acestei perioade, personaje celebre din lumea poveștilor – tema sub care vor lucra în acest an, după cum au precizat organizatorii – vor fi vor fi dezvăluite celor care vor vizita atelierele inedite, amenajate chiar sub cerul liber. Ca și anul trecut, zgomotul puternic al drujbelor va invada parcul, iar spectacolul în sine pe care îl presupune această artă va fi asigurat.
Personaje de poveste
Prima ediție a „Story Wood Cut” a avut loc în luna mai a anului trecut și s-a bucurat de un mare succes printre craioveni. A fost pentru prima dată când șase artiști ai lemnului au putut fi urmăriți, pe viu, cum decupează tulpinile mari retezate și dau viață unor personaje de poveste. Gheorghe Bostănică, Viorel Constantin Rădăcină, Gabriel Rizea, Gabriel Felician, Ioan Ungur, Mihai Iasinovschi și Vasile Koter au fost magicienii care și-au încântat atunci privitorii, mulți vizitatori mergând special în parc pentru a-i asista la lucru. Având soarele de partea lor, sculptorii și-au lăsat imaginația să lucreze în scoarța copacilor. După fiecare zi de muncă, lăsau în urmă câte o moviliță de rumeguș, dar și conturul tot mai clar al unui erou din basmele copilăriei. La finalul taberei de sculptură, ascunse în frunzișurile parcului sau pe alei, le-au zâmbit copiilor personaje precum Motanul Încălțat, Bambi, Elsa, Albă ca Zăpada sau Mica Sirenă.